Egebjerg International trodser krisen med russiske kæmpeordrer

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen besøgte den nordvestsjællandske producent af inventar til svinestalde, Egebjerg International, fordi de har trodset krisen og fået ordrer for over 100 millioner hjem i løbet af de første fire måneder af 2010.

- Du er kommet på landet nu. Mens du kørte herop, fik du duften af penge ind gennem vinduet - »gylleduften«. Vi lever ikke af gyllen, men lidt af årsagen hertil. Vi har fabrikation af svinestaldsinventar og foderanlæg, sådan indledte administrerende direktør for Egebjerg International, Niels Gundersen, sin velkomst til Brian Mikkelsen, der mandag i sidste uge besøgte virksomheden.

Ministeren besøgte Egebjerg International, der blandt andet producerer inventar til svinestalde, efter, at de har præsteret en samlet ordreindgang på over 100 millioner kroner i de første fire måneder af 2010.

- Det er ikke tilfældigt, at jeg står foran et verdenskort. Det er vores arbejdsplads, fortsatte Niels Gundersen før økonomi- og erhvervsministeren gik på talerstolen – der helt i firmaets ånd var en ombygget foderautomat.

- Det er rigtig. Der lugtede af penge på vejen herop, og det er dejligt i en tid, hvor der ellers ikke er så meget at glæde sig over, svarede Brian Mikkelsen foran den samlede stab af medarbejdere, da han trådte op på talerstolen.

- Det er små og mellemstore virksomheder som denne, der er rygraden i erhvervslivet i Danmark, og det er også derfor, at jeg er med i dag, sagde Brian Mikkelsen, hvorefter han fik en rundvisning rundt på fabrikken af ejeren af Egebjerg International, Henrik Rasmussen.

Stort marked i Rusland
De store ordrer, der er hentet i de første måneder er primært hentet i Rusland, hvor det er lykkedes Egebjerg International at få et gennembrud.

Ordrerne svinger mellem alt fra 700.000 og op til 20 millioner af gangen og den internationale salgschef Carsten Rasmussen vurderer, at deres typiske kunder i Rusland er bedrifter med 1250 søer og opefter.

- Det har været et lang vedholdende træk, der er gået forud for de store ordrer i Rusland. Vi har ansat folk, der kan tale sproget, men vi forventer heller ikke, at det er slut her, siger Carsten Rasmussen.

En stor del af Egebjerg Internationals produkter bliver produceret i Kina, hvor de også arbejder på at åbne for et marked. Hvordan det helt præcist skrider frem der, har de dog ikke umiddelbart lyst til at sige noget om endnu, men administrerende direktør Niels Gundersen vil gerne sige, at der er muligheder.

- Vi er begyndt at sælge i Kina, og der er potentiale for, at det kan blive et lige så stort eksporteventyr, som det vi har oplevet i Rusland, siger han.

Læs også