Fra det vilde vesten til det milde Fyn

PIONER: Da den unge sønderjyde Andreas Petersen tog turen over Atlanten i halvtredserne, var livet hjemme i Danmark endnu præget af hårdt fysisk arbejde. Det skulle der laves om på. Nu skulle skov- og landbruget mekaniseres. Så han tog efter lærerige år tilbage til Danmark og skabte Texas A/S i 1960, som for alvor var med til at give danskerne maskinkraft.

Skaberen af Texas A/S med domicil i Højby på Fyn, sønderjyden Andreas Petersen tog omvejen ad Texas i USA for at blive fynbo og en af efterkrigstidens pionerer inden for mekanisering. Han gav landbrug, skovbrug og havefolket maskinkraft og bidrog dermed væsentligt til at afløse de gamle erhvervs fysiske slid med maskiner, der kunne overkomme meget mere og bane vejen for højere produktivitet og velstand.

Nu kan den knap 85-årige Andreas Petersen se tilbage på 50 års virke med fremgang og med gode fremtidsudsigter. Pioneren fra USA kunne se mulighederne og blev det, man i dag betegner som en iværksætter. Trods op- og nedgange altid med øje for nye markeder og nye produkter og produktionsmuligheder.

Rejste til USA
Andreas Petersen er landmandssøn og voksede op i en tid, hvor vareknaphed og rationering fortsat var dagligdag i Danmark. Marshall-hjælpen var kommet fra USA efter Anden Verdenskrig, og det forjættede land trak i mange unge - også i Andreas. Han måtte ud at se verden, og målet blev staten Texas i USA.

I USA var der store muligheder for at beskæftige sig med både land- og skovbrug. Han drog til midtvesten, hvor det især var skovbruget, som fascinerede Andreas Petersen. Her stiftede han bekendtskab med et unikt redskab, som skulle revolutionere hele skovdriften i Danmark – nemlig motorsaven!

Tilbage i Danmark fandt Andreas Petersen hurtigt frem til den betydelige engros-virksomhed Carl F. Petersen, der kunne se de samme muligheder. Han blev ansat som sælger med ansvar for Fyn og Jylland.

Det viste sig, at hans inspiration fra USA og vurderingen af mulighederne i Danmark var rigtig. Der var en enorm interesse for især motorsaven i de danske skove. Trangen til self-made havde Andreas også med fra Texas, og han tog efter en tid som ansat sælger springet til at blive iværksætter og selvstændig forretningsmand.

Den spæde start blev muliggjort af, at han fik forhandlingen for hele Fyn af den kendte McCulloch motorsav.

Hvorfor navnet »Texas«
Salget af motorsavene gik strålende. Andreas Petersen have udviklet et fantastisk talent for at demonstrere disse maskiner for det professionelle skovfolk. Flere gange så man »Mr. Texas« i avisens spalter, hvor han legede Tarzan, når der skulle fældes vanskelige træer i Odenses bymidte. Det skete så ofte, at Andreas Petersen efterhånden fik øgenavnet »Texas« hos de fynske skovarbejdere.

Andreas Petersen havde imidlertid et problem: Han kunne ikke sælge motorsave hele året. Motorsave var en sæsonvare, der først og fremmest blev solgt, når frosten gjorde skovene farbare, og frosten sluttede typisk i slutningen af februar.

Som landmandssøn havde Andreas Petersen også forstand på jordbearbejdning. Han så tidligt, at man kunne afløse den traditionelle gravning af køkkenhaven og i stedet mekanisere det tunge og sene arbejde ved at gå fra spade til havefræser. Fra England begyndte han at importere havefræseren »Autoculto«.

Udviklede havefræser
Da interessen hurtigt voksede, kunne Andreas Petersen se mulighederne i selv at udvikle en »Texas havefræser« både til det danske og udenlandske marked, og den første Texas fræser så dagens lys i 1965. Det blev en kæmpe succes, og nu gik det for alvor stærkt.

Der blev indgået aftaler med den svenske producent af Stiga plæneklippere i 1970 efterfulgt af en aftale med den tyske producent af Viking plæneklippere. Disse aftaler fik sat skub i en hastigt voksende eksport af have- og parkredskaber.

Da man i løbet af 80’erne mærkede en vis afmatning i salget af havefræsere på det danske marked, ændrede Texas sin salgsstrategi til at kunne tilbyde haveejerne en totalløsning. I dag tilbydes alt i havemaskiner lige fra plæneklippere, plænetraktorer og græstrimmere til buskryddere, hækkeklippere, kompostmaskiner, motorsave, brændekløvere, generatorer og meget andet.

(2) 14-16-fy

(3) 16-16-fy

I anledning af Texas A/S 50 års jubilæet vil der i bededagene fredag den 30. april og lørdag den 1. maj blive holdt et stort åbent hus-arrangement på arealerne  ved virksomheden på Knullen 2 i Højby.

I den anledning efterlyses den ældste Texas havefræser, som stadig er i brug. Maskinen vil blive udstillet i jubilæumsdagene, og vinderen vil blive præmieret med en flunkende ny Texas havefræser til en værdi af 7.995 kroner.

Ved åbent hus-arrangementet vil havefolket og andet godtfolk kunne afprøve det store have- og parkprogram til jord, græs, busk, hæk og træ på det mere end 20.000 kvadratmeter store areal.

Der vil også være et udbud af gratis underholdning: Go-cartkørsel på bane, havetraktortræk, racing med fjernstyrede modelbiler, ponyridning, konkurrencekørsel på plænetraktor, udstilling af veteranbiler og spændende boder, hvor man vil kunne gøre en god handel.

(2) 18-16-fy

Pioneren og skaberen af Texas A/S, sønderjyden Andreas Petersen, så virksomheden vokse med stigende hast i både ind- og udland. I midten af firserne blev en anden sønderjyde sat ind i ledelsen. Det var Verner Hansen, der i dag er administrerende direktør i virksomheden.

- Vi oplevede i halvfemserne en voldsom konkurrence fra især Sydeuropa, siger Verner Hansen. Texas blev udsat for et stort pres på eksportmarkederne. Den eneste mulighed for overlevelse var derfor at iværksætte en outsourcing af delkomponenter til Østen.

- Det startede vi på i 1999, og allerede i 2001 kunne vi se markante forbedringer i konkurrenceevnen. Vi fik et øget salg, og stigningen er fortsat. Siden 2001 er eksportsalget øget adskillige gange, og Texas står i dag som en stærk udbyder i EU og Østeuropa.

25 procent flere
- Hele processen betød desværre, at vi måtte tage afsked med en række gode medarbejdere i produktionen, siger Verner Hansen.

- Mange mente, at denne outsourcing ville medføre et stort fald i ansatte i Danmark. Men tværtimod er antallet øget med 25 procent.

- Sammensætningen af de ansatte har imidlertid ændret sig, hvor timelønnede i montageafdelingen er blevet afløst af personer med kendskab til logistik, indkøb, salg og service. Ud over at have en egenproduktion af et stort program i havefræsere har vi ligeledes et program i fejemaskiner, som er velegnet til både almindelig renholdelse af udendørs arealer og til snerydning.

- Vi har klaret os godt under den globale krise, siger Verner Hansen. Vi har fastholdt vores position på markedet og ser allerede nu tegn på, at bedre tider er på vej.

- Vi har god grund til at feste i anledning af 50 års jubilæet, og vi ser fortsat store muligheder for Texas i fremtiden, understreger direktøren.

(3) 17-16-fy  

Læs også