Sig nej

REGEL-STOP: Debatten blev skarp da Lemvigegnens Landboforening holdt generalforsamling på hotel Lidenlund.

Kristian Sørensen, Gudum, var den første til at opfordre landbrugets politikere til at sætte hælene i og sige stop for flere love og regler. Den holdning prægede debatten på Lemvigegnens Landboforenings generalforsamling.

Han blev blandt andet bakket op af Carsten Østerby, Møborg.

- Nu skal vi ikke være naive, kære venner. Vi er nødt til at sætte hælene i, og kommunen kan jo sagtens være flink, så længe vi retter os efter dem, sagde han.

Han er bekymret over, at lovgivningen går så hurtigt, for lige nu kan landbruget økonomisk set ikke følge med.

- Vi vil gerne det bedste for miljøet, men økonomisk, fysisk og psykisk kan vi ikke følge med lige nu, sagde han.

Derfor håbede han på, at landbruget vil sige nej til vandmiljø-planen og tage konfrontationen.

Jens Bjerrum lukkede aftenens debat med at takke bestyrelsen for deres arbejde, men han løftede også en pegefinger.

- Der kommer et tidspunkt, hvor jeres arbejde skal vurderes. Når det kommer dertil, så finder du nok også ud af at gøre det, der skal til, sagde han til Bent Graversen.

Kristian Sørensen, Gudum, var den første til at formulere det, der blev et mantra på Lemvigegnens Landboforenings generalforsamling på Hotel Lidenlund i Lemvig.

- Nogle gange er man nødt til at sætte hælene i, sagde han til de mere end 110 medlemmer og gæster, der var mødt op.

Der var stuvende fuldt på hotellet, og enkelte måtte sidde og stå langs væggen bagerst i lokalet, da emner som vandplaner, EU, landbrugets top, krydsoverensstemmelsesregler og kommunen blev debatteret efter formand Bent Graversens beretning.

Opfordrede til at være positive overfor vådområder
Det startede ellers så godt.

Bent Graversen, Fabjerg, roste kommunen for et godt samarbejde, hvor opgaverne løses på en måde, som både landbruget og kommunen kan leve med. Han opfordrede også medlemmerne til at gå positivt ind i arbejdet for at finde arealer, der skal konverteres til vådområder.

Steffen Damsgaard, Lemvig, tidligere LandboUngdoms-formand og nu næstformand i Lemvig Kommunes Natur- og Miljøudvalg, var glad for, at landbruget gik positivt ind i arbejdet med vådområder og udtrykte gensidig tilfredshed med samarbejdet.

- Kommunen er godt klar over, hvor stor en betydning, landbruget har i området, sagde han.

Kommunens natur- og miljøchef Claus Borg var på talerstolen. Han understregede, at kommunen ikke kan stå inde for statens første udkast til vandplanerne, men han opfordrede også landbruget til at se positivt på ordningerne i vådområderne.

- Det er i forvejen marginale jorder, man får fuld kompensation, og det er hundrede procent frivilligt, sagde miljøchefen.

Han mente ikke, det ville blive noget problem at finde et par hundrede hektar i Lemvig Kommune.

Sig nej til vandplanerne
Det var efter den del af debatten, at Kristian Sørensen, Gudum, rejste sig og opfordrede til, at landbruget en gang i mellem sætter hælene i.

Han blev bakket op af Carsten Østerby, Møborg.

- Nu skal vi ikke være naive, kære venner. Vi er nødt til at sætte hælene i, og kommunen kan jo sagtens være flink, så længe vi retter os efter dem, sagde han.

Kristian Brochmann, Ramme, undrede sig over, at der skal etableres vådområder nu, hvor erhvervet er i krise, og Danmarks konkurrencesituation i forhold til udlandet er under pres.

- Andre lande laver ordninger, der understøtter landbruget. Vi er nødt til at sparke til politikerne, ellers kan vi ikke konkurrere, sagde han.

Ingen knytnæver
Formanden forstår godt medlemmernes frustration, men han bakker fortsat op om den strategi, som Landbrug & Fødevarer har lagt, som kritiseres for at være usynlig.

- Bagsiden af den strategi er, at vi ikke ser knyttede næver på forsiden af avisen, men jeg tror på, at vi opnår bedre resultater ved ikke at hænge nogen ud på forsiden, sagde formanden.

Han erkendte også, at han har en stor opgave i at forklare medlemmerne, hvordan der arbejdes på Axelborg.

- For der arbejdes hårdt, understregede formanden overfor Landbrug NORD.

Han har nu været formand for landboforeningen i to år og blev genvalgt.

Læs også