Haven er et slags visitkort

UDE-ARKITEKTUR: Når Arne Thomsen begynder på en ny opgave, lægger han først og fremmest mærke til kundens personlighed og indretningen inden døre.

Måden, vi indretter os på udendørs, er et slags visitkort, som er med til at indikere, hvilken person man er, mener Arne Thomsen. Derfor er personligheden noget af det første, han lægger mærke til hos sine kunder. Og dernæst hvordan stilen er inden døre i deres hjem.

- Der vil ikke være en rød tråd mellem hus og have, hvis kunden har en stram stil i sit hus, og haven så er fuld af mange forskellige blomster og farver i sådan lidt tilfældigt roderi, siger Arne Thomsen, der på 13. år driver have- og landskabsarkitektfirmaet AT ApS med base i Gredstedbro nord for Ribe.

Arne Thomsen designer og rådgiver om haver i alle størrelser til både landboejendomme, private virksomheder, byhuse og enkelte offentlige byggerier i hele landet. Der udover er han involveret i firmaet VM Planter med indkøb og salg.  VM Planter importerer specialplanter fra det meste af Europa til den grønne sektor i Danmark, og den er en del af anlægsgartnervirksomheden Vestermark & Søn i Ribe. Samtidig driver han endnu en virksomhed, nemlig AT Luftfoto, hvor han tager billeder af ejendomme fra luften i sit eget fly, der på jorden holder til i Esbjerg Lufthavn.

Både VM Planter og AT Luftfoto supplerer ifølge Arne Thomsen jobbet som havearkitekt godt, da han dels kan hjælpe kunderne med at finde de helt rigtige planter, og dels kan få overblik over større arealer med sine billeder fra luften.

Plads til hyggekroge
Arne Thomsen har ikke nogen særlige favoritter, når det handler om typer af haver. En parklignende landbohave og et lille frimærke af en gårdhave midt inde i byen kan være lige interessante og spændende at arbejde med.

- Til gengæld kan jeg godt lide at få lov til at eksperimentere lidt i forhold til plantevalg og kombinere traditionelle planter med de mere specielle som for eksempel bonsaitræer, siger han.

Selvom havestil og -smag er ligeså forskellig som antallet af haveejere, har minimalismen præget den grønne arkitektur i Danmark i efterhånden flere år.

- Der skal være store ens plantepartier fordelt i haverne samtidig med, at der skal være en sammenhæng i stilen. Der må meget gerne være små hyggekroge, men overordnet set skal det give øjet ro, når man kigger rundt, forklarer Arne Thomsen.

Kongeå-have
Havearkitektens egen have er et par tusinde kvadratmeter med en lille sø, et anneks og en terrasse, som ligger langs Kongeåens bred. Ligesom mange af sine kunder kan han bedst lide at have en have, der er nem at holde.

- Da min kone og jeg købte vores hus for 15 år siden, var haven groet fuldstændig til. Alt blev ryddet og bygget op på ny, og nu har haven efterhånden fundet sit naturlige leje, men der bliver skiftet lidt ud i planterne nogle steder af og til, når der er noget nyt på markedet, siger Arne Thomsen.

Læs også