Landbrugets førertrøje sættes over styr

GENERALFORSAMLING: Grøn Vækst og vandplaner vil fjerne grundlaget for dansk kommerciel landbrugsdrift, lyder vurderingen fra formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Jens Ejner Christensen, der på foreningens generalforsamling i Vejle efterlyste større politisk forståelse for landbrugets situation – samtidig med at han tog afstand fra initiativet »Bæredygtigt Landbrug«.

Grøn Vækst og vandplaner er et politisk problem, der bør løses politisk. Men alle muligheder skal selvfølgelig undersøges. Sådan lød budskabet fra formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Jens Ejner Christensen, i forbindelse med foreningens generalforsamling  i Vejle.

Her tog formanden samtidig afstand til initiativet omkring Bæredygtigt Landbrug.

- Der er ikke brug for to landbrugsorganisationer der ligger og fører retssager til højre og venstre. Det bør om nødvendigt være en opgave for Landbrug & Fødevarer, slog Jens Ejner Christensen fast.

Han lagde dog i sin beretning ikke skjul på at især vand- og naturplanerne vil få fatale konsekvenser for landbruget, når og hvis de føres ud i livet:

- Jeg vil opfordre den nye minister til at sætte sig grundigt ind i hele grundlaget for vand- og naturplanerne. Jeg mener ganske enkelt ikke det er realistisk, at vi herhjemme i Danmark kan opnå den miljøtilstand, som nogle embedsfolk i By- og Landskabsstyrelsen har vedtaget, at vi skal. Lad os slå det helt fast – det kan ikke lade sig gøre at drive landbrug på kommercielle vilkår i Danmark, hvis vand og naturplaner implementeres, som de er fremlagt af miljøministeren, sagde Jens Ejner Christensen for de 100 fremmødte til generalforsamlingen.

Globalisering tæt på
Der er ingen tvivl om, at Grøn Vækst og vandplaner vil sætte dansk landbrugs konkurrenceevne under yderligere pres. Og Jens Ejner Christensen er især bekymret for den type globalisering der finder sted indenfor landbruget:

- For os i landbruget er det den nære globalisering, der rammer os. Globaliseringen i landbruget foregår ikke i Fjernøsten, Indien eller Kina. Det foregår en times kørsel herfra i Tyskland og til dels Sverige, sagde Jens Ejner Christensen.

Han mener det står i stærk kontrast til regeringens Grøn Vækstvision, der mener at Danmark skal bevare sin status som verdens førende fødevareindustrielle center.

- Det er fine ord. Vi må bare konstatere, at det med en konkurrencedygtig landbrugsproduktion, det har vi ikke i dag. Og status som verdens førende fødevareindustrielle center, det er vi ved at sætte over styr med ekspresfart.

Læs også