- Politikerne og de økonomiske vismænd er alt for sortsynede, når det handler om landbrugets økonomi. Men der er behov for bedre tal på bundlinjen, lød et af budskaberne fra direktør i Dansk Kvæg, Gitte Grønbæk i forbindelse med gårsdagens startskud på kvægkongressen i Herning.
Krisen i landbruget var ikke overraskende blandt hovedtemaerne, da kvægkongressen i Herning blev skudt i gang i går. Direktør i Dansk Kvæg, Gitte Grønbæk, kom i sin del af beretningen ind på det sortsyn, hun mener mange politikere, økonomiske vismænd og andre eksperter lægger for dagen i debatten om landbruget.
- Der har det seneste år været en hidsig debat om landbrugets økonomi. Senest med udmeldingen om at »lad falde, hvad ikke kan stå« omkring de landbrugsbedrifter, der ikke kan klare krisen. Generelt er de økonomiske vismænd alt for sortsynede i deres vurdering af landbruget, mener direktøren, der dog omvendt heller fra talerstolen lagde skjul på, at økonomien i kvægbruget er presset.
Samtidig synes hun ikke, det er rimeligt, når folketingspolitikere træder frem i medierne og direkte går imod landbruget:
- Derfor gør det ondt at høre Margrete Auken (SF) i et DR-indslag sige, at dansk landbrug er ødelæggende for naturen og slet ikke er klimavenligt.
Mindst belastende
Gitte Grønbæk slår i stedet fast, at den danske mælkeproduktion og oksekødsproduktion er blandt den mindst miljøbelastende i verden.
Eksempelvis er 17 kg dansk kød er ansvarlig for 17 kg kuldioxid, mens den samme mængde brasiliansk kød er skyld i 28 kg kuldioxid.
Til gengæld glæder hun sig over at, at der også er kommet både politikere, ledende finansfolk og senest også en ny fødevareminister i form af Henrik Høegh på banen, der alle taler for landbruget, og ser muligheder for erhvervet fremadrettet.
- Der er efterhånden kommet andre eksperter på banen, der har andre meninger og holdninger til landbruget, sagde Gitte Grønbæk med direkte henvisning til Henrik Høegh, men også direktør i Finansrådet, Jørgen A. Horwitz.