Fanget i tinglysningscirkus

Omkring 75.000 sager venter i tinglysningssystemet efter overgangen til det digitale system. Kaj Jensen fra Vinderup har en af dem. For hver måned der går, koster det ham 12.500 kroner.

Kaj Jensen, Vinderup driver en svineproduktion med 1400 søer med salg af smågrise. Han driver 750 hektar med blandt andet læggekartofler.

I sommeren 2008 kom præstegårdsjorden i udbud, han bød og fik de 81 hektar jord. Han fik tilsagn fra kreditforeningen om 80 procents belåning, og der hjemtages et euro-lån på, hvad der svarer til 15 millioner kroner. Lånet hjemtages på en bankgaranti, som Kaj Jensen skal betale 1 procent p.a. af i garantiprovision til Vestjysk Bank, indtil det endelige lån er gået i orden. Det er ikke sket endnu.

Overtagelsen var den 1. april 2009 og udstykningen blev gennemført den 11. september 2009.

Det er lige efter overgangen til digital tinglysning. Sagen er dermed endt i bunkerne hos Tinglysnings-retten i Hobro.

Det koster hver måned
Ved de tidligere tinglysningskontorer ville skødet have været endelig indført i tingbogen mellem 2 og 14 dage efter udstykningsskrivelsen, så den garantiprovision Kaj Jensen har betalt fra omkring 25. september 2009 og fremefter, er det, det nye tinglysningssystem kommer til at koste Kaj Jensen.

Foreløbig har det kostet ham tre måneders garantiprovision, eller hvad der svarer til 37.500 kr. For hver måned der går, koster det ham 12.500 kroner yderligere, og der er ingen der ved, hvornår det ender.

- Tinglysningskontoret mener selv, de vil være igennem bunkerne til sommer, oplyser advokatsekretær i LandboMidtØst Stella Nørskov Dalsgaard.

Spærret for pengene
- Vi var så heldige, at vi kunne få pengene hjem på en garantiprovision, det er langt fra alle, der er så heldige, fortæller Kaj Jensen, og han er også glad for, det er et menighedsråd, der sidder i den anden ende af handlen, og ikke en anden landmand, der står og skal bruge pengene.

- Men sådanne handler med mellemfinansiering hos banken, der venter i systemet, findes også, siger Stella Nørskov Dalsgaard og tilføjer, at en mellemfinansiering koster renteforskellen mellem et kreditforeningslån og et kassekreditlån. Det vil typisk være på otte til ni procent på hele lånebeløbet.

Pengene for præstegårdsjorden står nu på en spærret konto til en meget lav rente.

- Men det er penge ud til ingen verdens ting hver måned, påpeger Kaj Jensen, der overvejer at køre sag mod staten for at få dækket de store udgifter.

Han finder det meget fint, at staten vil modernisere sine arbejdsgange. Men han undrer sig over, hvorfor man ikke har afprøvet systemet i enkelte retskredse og fået rettet begynderfejlene, før det gamle system blev nedlagt over hele landet. Og han spørger om staten mon har sikret sig, så kunderne kan få en erstatning for de mange penge, og hvem der mon bliver stillet til ansvar for sådan en fadæse.

- Det er klart det er svært at indføre et nyt system, men det er både arrogant og dumt, at så mange er blevet fanget i systemet, siger han.

Stella Nørskov Dalsgaard oplyser, at der er tale om 75.000 sager, og at tinglysningskontoret i Hobro ikke regner med at komme igennem bunkerne før til sommer engang. LandboMidtØst har i perioden siden september indberettet omkring 75 sager, og fået under ti sager retur.

Læs også