En tiøre mere for mælken

Arla hæver prisen til andelshaverne fra 30. november, men det er ikke nok, mener formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter

Fra og med 30. november får Arlas andelshavere 10 øre mere for mælken. Det besluttede Arlas bestyrelse i tirsdags.

Den nye Arlanotering for december bliver dermed 229,3 øre pr. kg konventionel mælk og 287,2 øre for økomælk. Baggrunden for stigningen begrunder Arla med den positive udvikling på industrimarkedet, hvor især priserne på sødmælks- og skummetmælkspulver er steget de seneste måneder.

Ikke imponeret
En prisstigning på 10 øre imponerer dog ikke Peder Mouritsen, formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter. Selvom 10 øre omvendt er bedre end ingenting, erkender han.

- Vi skal nok vænne os til, at vi i Danmark skal hænge lidt i håndbremserne, når det drejer sig om stigninger, siger Peder Mouritsen til dagbladet Effektivt Landbrug.

Han havde gerne set, at Arla havde hævet prisen til andelshaverne med 20-25 øre.

- En sådan prisstigning tror jeg de fleste landmænd havde sat næsen op efter, sådan at vi var kommet med igen. Specielt når vi sammenligner os med Campina, som vi har gjort så meget ud af at være bedre end, lyder det fra formanden.

Detaillleddet

Arlas adm. direktør fortæller, Peder Tuborgh, fortæller dog, at det er nødvendigt med bedre priser i detailleddet, hvis der skal gives bedre priser til andelshaverne. Han lægger heller ikke skjul på, at 2009 har været, og stadig er, et rigtigt hårdt år for selskabet Arla og dets andelshavere, og han understreger, at der stadig er meget hårde markedsforhold.

- Vi kæmper hver dag for at holde omkostningerne nede samtidig med, at vi træder på speederen for at skabe indtjening på markederne. Selvom industrisiden går bedre nu, er det nødvendigt med et forbedret prisniveau på detailmarkedet, hvis vi skal kunne give vores ejere yderligere prisforbedringer. Det er ikke let at komme igennem med, men vi arbejder hårdt på at lykkes med det, lyder det fra Peder Tuborgh.

Den prisforhøjelse, som nu gennemføres, påvirker ikke prognosen om et årsresultat i Arla Foods på cirka 900 mio. kroner.

- Vi skal holde det resultatniveau, hvilket betyder, at der er mulighed for en ordentlig efterbetaling og konsolidering, når året er omme, siger Peder Tuborgh.

Læs også