De rigtige maskiner i maskinhuset

MASKINER: - Der kan spares både tid og penge ved at fylde maskinhuset med de rigtige maskiner – og måske tænke utraditionelt, lyder rådet fra maskinkonsulent Flemming Hedegaard, Jysk Landbrugsrådgivning.

Landbruget står i en svær situation omkring finansiering af nye maskiner. Samtidig er brugtmarkedet præget af høje priser på de populæreste mærker indenfor traktorer og mejetærskere. Alligevel kan der være meget at hente, især hvis man tør tænke lidt utraditionelt.

Det var blandt budskaberne, fra maskinkonsulent Flemming Hedegaard der var dagens guide i maskinhuset, da Jysk Landbrugsrådgivning forleden havde inviteret til arrangementet »Fyld maskinhuset med de rigtige maskiner« ved Give.

Og her midt i en krisetid, kan der være muligheder i at se på alternative løsninger – både indenfor nye som brugte landbrugsmaskiner.

- Indenfor brugte traktorer finder man priser, hvor man næsten kan blive snydt, forklarede Flemming Hedegaard, med henvisning til høje brugtpriser på favoritter inden for traktorer som eksempelvis John Deere 6910 og Fendt 718.

Flemming Hedegaard noterer sig, at store modeller indenfor traktorer ofte er »ramt« af rabat – ofte på op til 30 procent. Og ofte kan der være store forskelle indenfor de enkelte modeller indenfor samme mærke.

- Tag for eksempel John Deere. 7930´eren er den i vil have, men 7830´eren kan I få billigt, forklarede Flemming Hedegaard.

Indenfor mejetærskere ser maskinkonsulenten samme tendens:

- Her er Claas vurderet meget højt, siger Flemming Hedegaard, der generelt mener der kan være mange penge at spare og rigtig gode tilbud indenfor maskiner, hvis man er klar til at »skifte farve« og måske vælge et mærke, man eller ikke ville skele til.

Værk opmærksom ved leasing
Krisen og den generelt sværere adgang til finansiering har fået mange til at snakke om leasing af maskiner.

- Meget går i retning af leasing i stedet for køb. Det er måske meget godt lige nu, men en leasingaftale kan blive træls. Opstår der problemer blive maskinen jo hentet, så pas på her, sagde Flemming Hedegaard.

Timer kontra alder
Brugtmarkedet indenfor traktorer og landbrugsmaskiner er stort og i mange prisklasser. Ved traktorkøb er der dog flere gode tommelfingerregler, som Flemming Hedegaard ikke tøver med at give:

- En 10 år gammel traktor med få timer er ikke til at sælge igen. Så er det langt bedre med en nyere traktor med flere timer. Og vælg aldrig en skrabemodel – det gør den også sværere at sælge igen, siger maskinkonsulenten, der generelt mener man bør notere sig, at man får hvad man betaler for.

Man bør desuden se på service og vedligeholdelse. En bare fem år gammel traktor kan blive meget dyr i reparationer, da den har avanceret teknik og teknologi i sig. Samtidig er der traktorer hvor producent og forhandler har klausul om, at man ikke selv må servicere – som eksempelvis skifte olie. Det kan let løbe op i en dyr service til adskillige tusinde kroner årligt, at være omfattet af en sådan klausul.

Såning i flere prisklasser
- Man kan komme rigtig langt for 50.000 kroner. Sådan lød Flemming Hedegaards indgang til gennemgangen af såudstyr.

- Mange såsæt skal være bugserbare, men et fire meters liftophængt kombisæt kan nogle gange være rigeligt, lød et af budskaberne fra Flemming Hedegaard, der ikke mener at man nødvendigvis er nødsaget til at gå ud og investere melle, 300.000 og 400.000 kroner i et avanceret brugt såsæt.

Gennemgangen omfattede også jordpakkere og plove. Ved sidstnævnte var budskabet at der er mange billige tre og fire fods vendeplove på brugtmarkedet nu i 25.000 kroners klassen, men at en del af dem også har kørt mange hektar.

Her lød et af rådene at kan vendehovedet løftes med en hånd, så er det ikke godt.

Læs også