Holckenhavn ramme om herregårdenes fremtid

Danskerne vil gerne betale ekstra for produkter eller ydelser, der giver kunden en herregårdshistorie med indkøbsposen.

Holckenhavn ved Nyborg var i sidste uge vært for en herregårdskonference om herregårdenes fremtid, Realdania og Dansk Bygningsarv har iværksat. Her fik de 160 deltagere en grundig gennemgang af den hvidbog, der netop er udgivet i forbindelse med kampagnen Herregårdenes Fremtid.

- 40 procent af danskerne mener, at herregårdene kommer dem ved og hele 80 procent er indstillet på at give støtte til bevarelsen af de danske herregårde, kunne direktør Thomas Martinsen fra Dansk Bygningsarv berette.

Folkene bag hvidbogen havde også fundet frem til, at danskerne ville betale op til 18 procent mere for fødevarer med en herregårdshistorie, ligesom der var stærke indikationer på villighed til merbetaling for en række oplevelses- og eventprodukter på herregårdene.

- Der er derfor en stor ukampdygtig bygningsmasse på herregårdene, der kan realiseres i spændende forretningsområder, mener Thomas Martinsen, der beklagede, at værditilvæksten ved normal fødevareproduktion desværre ikke kommer landmanden til gode.

Lokale dynamoer
Konferencen, der havde Caroline Søeborg Ahlefeldt fra Egeskov som ordstyrer, sætter fornyet lys på de 100 millioner, RealDania i to idekonkurrencer sætter på højkant for at fremme herregårdenes fremtidsmuligheder.

- Der er nu projekter for tre milliarder kroner undervejs med nye forretningsområder for herregårdene. Heraf står Realdania bag de 700 millioner, som er med til at støtte projekter i hele landet, fortæller direktør Hans Peter Svendler fra Realdania.

Hans Peter Svendler undlod dog ikke ikke at pege på de besværligheder, tolkningen og administrationen af planlovene i Danmark, giver anledning til.

- Det lader meget tilbage at ønske, fastslog han med adresse til myndighedudøvelsen.

Læs også