Familiebruget vil gøre op med forskelsbehandling

ÅRSMØDE: Andelsselskaber skal ikke ekstra belønne de store brug. De og bankerne fik kritik i forbindelse med det fælles årsmøde i Familiebruget og Familieudvalget. Her blev også spørgsmålet om fortrinsstilling, debatteret.

- Det er vigtigt at det ikke er størrelsen der er afgørende for andelsselskaberne. Ordene var formand i Familielandbruget, Ib W. Jensens, i forbindelse med debatten på årsmødet i netop familiebruget, der fandt sted i går på Hotel Pejsegården i Brædstrup.

For netop andelsselskabernes gøren og laden blev et af de varme emner under debatten, hvor flere regionale formænd i familiebruget gik på talerstolen og fremkom med kritikken.

En af dem var formand for Familielandbruget SydVest, Henrik Bertelsen, der blandt andet ud fra egne erfaringer har noteret sig, at familielandbruget får bedre priser for sin produktion udenfor andelsselskaberne.

Niels Henrik Keinicke, Vejle Amts Familielandbrug, gik så langt som til direkte at efterlyse respekt fra andelsselskaberne og bankerne:

- Der er en udpræget mangel på respekt. Selv om bankerne har fået adgang til penge via nationalbanken, er min rente steget to procent, sagde Niels Henrik Keinicke.

Alligevel afviste Ib W. Jensen tanken om at familielandbruget selv skulle etablere alternativer:

- Det ville være tåbeligt, hvis vi skulle til at lave nye andelsselskaber, sagde Ib. W. Jensen, der hellere ser, at man fra familielandbruget fortsat prøver at lægge pres på selskaberne.

I sin beretning luftede Ib W. Jensen også netop andelsselskabsformen som et nyt og alternativt bud på en ejerform i selve landbruget, da det kan give nybagte uge landmænd mulighed for at etablere sig på egne bedrifter uden en kæmpe udbetaling.

Fortrinsstilling eller ej
Fortrinsstillingen skal afskaffes. I hvert fald hvis det står til Jeppe Bomann, der var LandboUngdom´s ordfører i forbindelse med årsmødet. Også Steen Holst fra Østjydsk Familielandbrug, der også sidder i Jordbrugskommissionen, kom i sit indlæg ind på fortrinsstillingen, som han mener, bør evalueres.

- Det er naivt at tro, at fortrinsstillingen kan bevares uændret, hvis ikke vi giver de mindre landbrug attraktive forhold, sagde Steen Holst, der efterlyste nye tanker fra familiebruget omkring fortrinsstillingen.

Ib W. Jensen afviste dog blankt at fortrinsstillingen skulle afskaffes eller ændres radikalt. Den er fortsat en af grundstenene omkring familiebrugets eksistens og vækstmuligheder.

Læs også