Zobbe hilser  dialog med mælkeproducenterne velkommen

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har offentliggjort Henrik Zobbes e-mail, og opfordrer mælkeproducenter til at forklare deres situation til ham. Helt ok, lyder modsvaret.

Selvom han synes, det er lidt specielt, at Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har valgt at offentliggøre hans e-mail-adresse i foreningens ugebrev, og samtidig opfordrer medlemmerne til at skrive til ham, da de mener, at hans udtalelser er det rene sludder, så hilser Henrik Zobbe, direktør for Fødevareøkonomisk Institut, alligevel al dialog med mælkeproducenterne velkommen.

Direktøren har gjort sig stærkt upopulær blandt mange mælkeproducenter efter mødet i Agerskov, hvor han var ude at sige til DR, at mælkeproducenterne selv bærer en stor del af ansvaret for den økonomiske situation, som de befinder sig i.

- Jeg har allerede modtaget mange mails. Nogle er meget følelsesladet, men det interessante er, at jeg har fået lige så mange positive mails som negative. Mange mælkeproducenter og rådgivere har skrevet til mig, at jeg har fuldstændig ret, og at de har gearet deres økonomi efter de nye økonomiske omstændigheder, siger Henrik Zobbe.

Samme holdning
Hans holdning til mælkeproducenternes situation er derfor slet ikke ændret. Han mener dog, at Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har forsimplet hans udtalelser, som han kom med efter mødet i Agerskov.

I foreningens ugebrev er det således udlagt, at han har sagt, at mælkeproducenterne skulle have sparet op, mens prisen var høj i 2008 for at dække underskuddet i 2009, hvilket altså også har medført flere misforståelser fra de mælkeproducenter, der har kontaktet ham.

- Det har jeg aldrig nogensinde sagt. Det jeg har sagt, det er, at hvis man kigger bare et år tilbage i mælkeproducenternes regnskab, så havde de sorte tal på bundlinjen. Det kan vi simpelthen se på vores statistikker og prognoser. Det samme gør sig i øvrigt gældende når man kigger på regnskaberne for ’07, ’06, ’05 ’04 og endda længere tilbage. Der har været sorte tal på bundlinjen længe, siger Henrik Zobbe.

Når der har været sorte tal på bundlinjen i mange år i træk, så mener Henrik Zobbe, at man burde have lavet en strategi, der ville tage højde for, hvad der skulle ske, hvis der kom et dårligt år.

- Som selvstændig erhvervsdrivende så kan det simpelthen ikke passe, at fordi man står over for et år med dårlig økonomi, så falder korthuset sammen. Man burde jo på en eller anden måde være gearet til det. Hvis folk bare havde fulgt lidt med i, hvad vi har sagt, så burde de altså ikke være så overrasket, siger Henrik Zobbe.

Læs også