12.000 tons sunde solbær

REKORD: Resultatet af årets bærhøst er knap 3.000 tons flere end sidste års hidtidige rekordhøst.

Solbær er sunde. Det hævder eksperter med rette. Bærret indeholder både A-, B-, C- og E-vitaminer, kalcium og jern, ligesom bærret indeholder en fedtsyre, der skønnes at forebygge hjerte- og karsygdomme.

Derfor er der mange gode grunde til ikke kun at sylte solbær, men også bruge dem i desserter, kager og solbærvin, men ikke mindst til saft. Og rene solbær på flaske eller blandet med anden frugt bliver en mere og mere populær drik.

Derfor er der mange - og ikke kun solbæravlere - der glæder sig over årets rekordstore høst af modne, danske solbær på mellem 11.000 og 12.000 solbær. Og det er vel at mærke en rekord, der er til at tage og føle på. Den hidtidige rekord på 9.300 tons blev sat i fjor.

To væsentlige forklaringer
Der er to væsentlige grunde til årets rekordstore høst af solbær. For det første - og allermest afgørende - slap solbærbuskene under blomstring for at blive udsat for frost, og for det andet har årets høstvejr været ikke mindre et optimalt. Det har været tørst og med temperaturer på overvejende omkring 20 grader, lyder det fra Danske Bærs daglige leder, Svend Jensen fra Skårup, der føjer til, at varmere vejr ville få bærrene til hurtigere at modne.

Andelsselskabet Danske Bær, der tæller omkring 110 solbæravlere, afsætter, transporterer og administrerer medlemmers bær til forarbejdning. Selskabets andel af den danske høst er 70 procent eller i år omkring 9.000 tons solbær.

Prisen er ikke som forventet
Kan solbæravlere klappe i hænderne over en rekordstor høst, kan de til gengæld se frem til en afregningspris mindre end forventet.

- Det er en kendsgerning, at årets afregningspris er en smule under det forventede niveau. Godt midtvejs i høstsæsonen er mit bedste bud en afregningspris på omkring tre kroner kiloet, siger Svend Jensen og føjer til, at det skyldes tre årsager.

- For det første har finanskrisen fået industriens indkøbere til at disponere meget kortfristet. For det andet er der altså blevet færre aftagere af bær til forarbejdning i Danmark, og for det tredje er omkostningerne ved at håndtere bærrene dyrere end for eksempel i Polen, der i øvrigt har registreret et meget dårligt høstår af solbær, lyder det videre fra Svend Jensen.

- Man skal naturligvis ikke glæde sig over andre landes problemer. Men en kendsgerning er det, at den polske høst - udover i år at være ramt af store frostskader og mange sygdomme - også nu er betinget af EU's restrektive politik, når det gælder brugen af pesticider. Og det gør altså, at Polen i dag vel produktionsmæssigt er otte, ni år bagud i forhold til andre lande i Europa, og derfor ikke længere tegner sig for omkring 70 procent af den totale solbærhøst i Europa, siger Svend Jensen, der dog samtidig må konstatere, at de øvrige solbær-producerende lande i Europa i år har haft 25 procent større udbytte end forventet.  

Prisen i bund for ribs og kirsebær

Tegner 2009 som et minimum til at blive et hæderligt år for danske solbæravlere, er året en prismæssig katastrofe, når det gælder ribs og kirsebær.

Årets høst af ribs, der kvalitetsmæssigt får karakteristikken fin, bliver i samme størrelsesorden som i fjor, cirka 2.000 tons.

Til gengæld er en afregningspris i niveauet omkring 70 øre pr. kilo helt i bund. Og det skyldes flere ting.

- For det første er det en kendsgerning, at danske ribs, på trods af en høj kvalitet, har vanskeligt ved at hamle op med en stor overproduktion i Europa. Men ikke nok med det. Samtidig er der rundt om i EU store lagre af ribs, dateret årgang 2008, som endnu ikke solgt. Og det er i høj grad med til at trykke prisniveauet i år, siger Svend Jensen, Danske Bær, der skønner, at store mængder danske ribs i år ikke bliver plukket.

- Det er den triste kendsgerning på trods af, at flere avlere allerede i fjor så skriften på væggen og ryddede ikke så få arealer med ribsbuske, siger Svend Jensen.

Ikke bedre for kirsebær
Situationen tegner sig ikke spor lysere, når det gælder udsigterne for årets høst af kirsebær, der går i gang omkring den 20. august, og som ventes at løbe op i mellem 10.000 og 15.000 tons.

- Selv om der endnu ikke er fastlagt et prisniveau for kirsebær, er mit bedste bud en afregningspris for et kilo Stevnsberg kirsebær, der tæller 90 procent af den samlede høst, på mellem 70 øre og en krone, forventer Svend Jensen, der også karakteriserer årets høst af kirsebær som fin.

- Og med fin mener jeg både kvalitet og den forventede høst i forhold til i fjor, hvor der kun blev høstet 1.000 tons, lyder det fra Danske Bær's leder, der også når det gælder kirsebær kan melde om overproduktion i Europa.

- Når det gælder kirsebær, har vejrliget rundt om i Europa været godt. Men samtidig kan der konstateres nye store plantninger i det tidligere Østeuropa, siger Svend Jensen og føjer til, at en samlet europæisk høst på omkring 300.000 tons passer til forbruget.

- Men med en overproduktion kan det forventes, at omkring 30.000 tons kirsebær rundt om i Europa ikke vil blive plukket, siger Svend Jensen, der forventer, at danske avlere til næste år vil rydde et stort areal med kirsebærtræer.

Læs også