Firmaet Dan Shells blev startet i 1936 af den nuværende ejer fabrikant Erling Rasmussens far. Dengang foregik det ved Udbyhøj på Djursland. Men allerede midt i 1950’erne flyttede man til den nuværende placering mellem Dokkedal og Egense sydøst for Aalborg. Dan Shells graver muslingeskaller op fra havbunden og renser og knuser dem til blandt andet hønsefoder.

I starten foregik arbejdet med opgravning af muslingeskallerne med håndkraft, og skallerne blev kørt ind med en Ford T. Men i slutningen af 1960’erne blev man mekaniseret og fik en Farmall 806 traktor. Den gik 20 år på havet, før den kom på land. Og den bruges endnu på fabrikken. Siden kørte man en gang til i rødt, før firmaet skiftede til grønt i vinter og fik en Deutz-Fahr M650 profiline.

Gravemaskine
Opsamlingen af muslingeskaller blev mekaniseret i løbet af 1970’erne med en selvudviklet maskine efter devisen: Jo enklere tingene er, jo mindre kan de gå i stykker.

Princippet er, at havbunden pløjes op med et plovskær, og derefter graves sand og skaller op i en tromle, der ved havvandets hjælp renser skallerne, før de læsses i en beholder.

- Det gælder om at få så rene skaller som muligt, siger gravemester Anders Christensen, Dan Shells.

Kendskab til strøm og bund
Skallerne skrabes op fra havbunden på det lavvandede område en til halvanden kilometer ud fra bredden i en længde på fem kilometer fra syd for Limfjordens munding mod Dokkedal.

- De levende muslinger lever ude på dybt vand. De tomme skaller af hvide hjertemuslinger aflejres med tidevandet. Det er strømforholdene ved fjordens udmunding, der gør, at vi kan finde skallerne her, fortæller fabrikanten.

Den gamle gravemester, der tidligere var på Dan Shells, har lært den nye gravemester op. Men Anders Christensen er også kendt med forholdene. Han har fisket i området, siden han var 13 år gammel. Og han er glad for sit arbejde i havet, men han skal kende bund og strømforhold, det skifter meget pludseligt. Og der er ingen faste arbejdstider. Der skal arbejdes, når der er højvande.

Der køres normalt på mellem 30 centimeters og en meters vanddybde i sæsonen fra marts til jul. Derefter skilles og renses grejet før næste sæson. Der er salt og sand over det hele i maskineriet, så den årlige rengøring er vigtig. Og salt og sand slider. Derfor er også den daglige rengøring vigtig.

8000 tons skaller
Nu produceres 8000 tons muslingeskaller om året i to kvaliteter. En fin sortering på mellem 0,7 og 2,5 millimeter og en grovere sortering på mellem 2,5 til 5 millimeter. En lille del hele skaller går til rensningsanlæg på for eksempel biogasanlæg.

Cirka halvdelen af skallerne graves op ud for Nordjyllands østkyst, mens resten importeres fra Norge.

- Vi er jo underlagt restriktioner i lighed med ral og sandsugere fra Skov og Naturstyrelsen om, hvor meget vi må grave op, fortæller Erling Rasmussen.

På fabrikken
Skallerne lagres på pladsen ved fabrikken ikke langt fra havet, mens vandet drypper af. Så køres de ind i tørreovnen og tørres ned til under to procent vand, før de sorteres og knuses. Anders Christensen er gravemester, hans far Birger Christensen styrer tingene på fabrikken, mens fabrikant Erling Rasmussen køber og sælger og meget mere, og hans kone Annelise Rasmussen er på kontoret.

De knuste muslingeskaller sælges til hønsefoder igennem grovvarefirmaerne. Det meste i Danmark, men der er også eksport.

- Og det er godt, tilføjer fabrikanten, for der er et vigende marked for hønsefoder i Danmark.

- Men specielt de æglæggende høner skal have kalcium, som findes i skallerne, siger fabrikanten.