Mangfoldig maskinhandel i mosen

KOMMISSION: Virksomheden Farmsalg i Store Vildmose i Vendsyssel tager brugte maskiner i kommission. Det er en fordel for både sælger og køber, mener indehaver Hans Krogsgaard Thomsen.

Hans Krogsgaard Thomsens mobiltelefon ringer flere gange, mens Landbrug NORD er på besøg på ejendommen »Enggården« i Store Vildmose midt mellem Aalborg og Brønderslev.

Her er et bredt udvalg af brugte landbrugsmaskiner i alle størrelser samt veterantraktorer, både, biler og andet landbrugsmateriel i kommission.

- Det er mest de mindre maskiner, der er interesse for lige nu, men de bliver til gengæld solgt meget, meget hurtigt, fortæller indehaveren.

Landbrugets aktuelle finansielle situation betyder, at det står lidt mere stille med de store maskiner.

Prisen er afgørende
Opkaldene kommer fra hele landet, og en del af maskinerne går også til eksport til Østeuropa.

- Danmark er blevet lille, fortæller Hans Krogsgaard Thomsen, der understreger, at tiderne har ændret sig.

- I dag er prisen afgørende, og man er ikke længere loyal overfor den samme maskinhandler hele ens liv, fortæller han.

Maskinerne sælges til nettopriser, og det betyder også, at der ikke er garanti på maskinerne. Hans Krogsgaard Thomsen råder også til, at man sikrer sig, at det pågældende mærke kan serviceres i nærheden af, hvor man bor, når man køber en brugt maskine.

- Kvaliteten skal selvfølgelig også være i orden, og der findes mange, rigtig gode brugte maskiner, der er kommet i overskud ved for eksempel gårdsammenlægninger, understreger han.

Den rigtige pris
- Det handler i høj grad om at sætte den rigtige pris, fortæller Hans Krogsgaard Thomsen.

Det gælder ikke kun, når der skal sælges brugte maskiner, men også når en maskinpark skal prissættes.

Derfor er der flere, der gør brug af Farmsalgs ekspertise indenfor brugte maskiner, når maskinparken skal værdisættes i forhold til regnskabet.

Maskinernes baggrund
Det er kun få maskiner, der står hos Farmsalg. Maskinerne bliver som regel stående hos sælger, da det ofte er forbundet med alt for store omkostninger at transportere maskinerne først til Enggården og derefter ud til køber.

Køberne besigtiger derfor i mange tilfælde maskinerne hos sælger.

- Det er en stor fordel, at man kan se, hvor maskinen har været brugt. Er der pænt og ordentligt, er der en god chance for, at maskinen også er velholdt. Samtidig får man maskinens historie med hjem, siger Hans Krogsgaard Thomsen.

- Desuden kan sælger vejlede køber i, hvordan maskinen fungerer i praksis, tilføjer indehaveren, der også selv kan køre og vejlede om maskinerne.

Hans Krogsgaard Thomsen er landmandssøn. Han har selv tidligere haft en slagtesvineproduktion og driver i dag 50 hektar på sit eget deltidslandbrug, hvor der også indvindes spagnum, der sælges både til private, vognmænd og gartnerier.

Gør det du er bedst til
For sælgers vedkommende betyder kommissionssalget, at man selv sætter prisen i samarbejde med Hans Krogsgaard Thomsen, men man skal ikke selv ud og sælge maskinen.

- Så kan man koncentrere sig om at passe sin bedrift i stedet for, og jeg kan markedsføre maskinen, for den sælger jo ikke selv, hvis den står gemt væk inde i en hal eller lade, siger Hans Krogsgaard, der også sælger brugte maskiner for både pengeinstitutter, leasingselskaber og banker.

Han understreger, at alt kan sælges, så længe det kommer frem i lyset.

Sælger kan også komme af med brugte maskiner, fra for eksempel en gårdsammenlægning, uden at skulle tage en ny maskine i bytte.

- Det er en fordel, at jeg ikke har kapital bundet i maskinerne, for så skal jeg ikke helst sælge mine egne maskiner først. Jeg har ingen præferencer, og er i princippet ligeglad om maskiner er grøn, blå eller rød, siger Hans Krogsgaard Thomsen.  

Farmsalg kan også formidle salg af nye maskiner, men er heller ikke her bundet af et bestemt mærke.

Købmanden
Hans Krogsgaard Thomsen har altid beskæftiget sig med salg. Han er udlært som kontorassistent på Ørum Mejeri, hvor han stod for salg af Fetaost samt administration af mælke- og mejeriprodukter.

Derefter kom han til grovvarebranchen og sidenhen maskinhandlerbranchen, inden han den 1. maj 2008 startede op som selvstændig.

- Jeg sagde mit gode job op, fordi jeg ville prøve at være selvstændig, inden det blev for sent, fortæller Hans Krogsgaard Thomsen.

I det daglige får han hjælp af to sønner, en datter og hustruen Hanne, der hjælper til i virksomheden.

Begge drenge er, ligesom deres far, interesserede i maskiner, og hjælper med at vaske og polere maskinerne, der skal sælges. Sønnen Mark har lige renoveret en firecylindret Fordson Dexta med cirka 40 hestekræfter fra 1964, som en af kunderne har haft fra ny.

- Og jo, den er også til salg, fortæller Mark Thomsen.

Hvis maskinparken ikke er helt klar til høst, så har virksomheden Farmsalg i Store Vildmose både høstmaskiner og andet høstudstyr i kommission.

Lige nu er der fire mejetærskere, blandt andet en Case IH CF 80 med et 22 fods skærebord samt air-condition, avnespreder og halmsnitter, på lager.

Derudover kan indehaver Hans Krogsgaard Thomsen formidle salg af kornvogne, kornudstyr, tørrekanaler og blæser samt pressere og frontlæssertraktorer.

- Der er stadig en chance, hvis man ikke har fået købt, eller hvis en maskine skulle stå af, fortæller indehaveren, der netop har formidlet salget af et komplet korntørringsanlæg.

Hans Krogsgaard Thomsen understreger også, at tiden er ved at være inde, hvis man skal have en ny maskine til årets høst.

- Der går altid tid med at lære en ny maskine at kende, siger han.

 

Læs også