Succesfulde øko-køer

Søndag den 26. april slog 52 økologiske gårde stalddørene op for køernes forårsfest, hvor de økologiske køer blev lukket på græs for øjnene af 75.000 gæster.

Høj sol og forventningsfuld stemning prægede Skovbakkegård ved Regstrup, på dagen hvor gårdens 150 økologiske malkekøer for første gang i 2009 skulle lukkes på græs.

Poul og Bodil Smith var for sidste gang værter for dagen, i samarbejde med Christian og Irene Andersen, der nu overtager driften af Skovbakkegård.

Besøgsrekord
Alt i alt gæstede 75.000 danskere de økologiske gårde, da køerne blev lukket ud, og dermed sætter Økologisk Landsforening ny rekord med 50 procent flere besøgende end i 2008.

Økodagen fejrer, at de økologiske køer som de eneste malkekøer har krav på at komme ud i den friske luft og på græs. Alle 62.500 økologiske køer kommer på græs i sommerhalvåret, mens færre og færre af deres ikke-økologiske søstre kommer ud.

Det er Økologisk Landsforening der arrangerer Økodag i samarbejde med Thise Mejeri, Naturmælk, Osted Mejeri, Øllingegård, Them og Arla med støtte fra EU og Fødevareministeriet samt Mælkafgiftsfonden.

- Vi er stolte af, at 75.000 mennesker tager ud på de økologiske gårde for at se køerne komme på græs. Det er vigtigt, at forbrugerne oplever, hvad det betyder for dyrene, for naturen og for dem selv, når de køber økologiske varer. Når malkekøer danser, hopper og springer ud i det grønne græs efter en lang vinter, er det et smukt billede på dyrevelfærd, og også et livsbekræftende syn for os som økologisk landmænd, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.

Skovbakkegård
På Skovbakkegård i Regstrup havde mange børnefamilier valgt at bruge deres søndag i selskab med hinanden, en madkurv og de mange køer, der kåde blev lukket ud på græsset.

En af de mange besøgende på gården på Sjælland var Jonas på fire år, der udover at være meget interesseret i gårdens maskiner, også glædede sig til at se køerne danse, selvom han synes, det var lidt svært at forestille sig på forhånd:

- Hvad for noget musik hører køer egentlig, når de danser? Og hvor lærer de at danse? Var nogle af de spørgsmål, der pressede sig på hos den lille dreng.

Både før og efter køernes danseopvisning var det muligt at gå en tur igennem stalden, der har malkerobotter, ligesom man kunne smage forskellige økologiske mælkeprodukter. På gårdspladsen blev der serveret lækre økologiske delikatesser, og i det hele taget var alle sejl sat til, for at de besøgende kunne få en dejlig økodag. 

Læs også