Grundig rengøring af foderanlæg gav ædelyst

STALDHYGIEJNE: Smågriseproducenter havde problemer med manglende ædelyst og flere og flere dødsfald blandt søerne. Blandt dem Søren Staubro, der sammen med Nordic Stald Kemi fandt årsagen – og løste det med grundig rengøring.

Gode råd var dyre, efter en periode hvor søerne i sommeren 2008 begyndte, at æde mindre foder. Samtidig begyndte man i sensommeren, at få dødsfald blandt søerne.

- I første omgang troede vi, at det var det nye korn lige efter høst og måske et udslag af højere udendørs temperaturer, samt det faktum at vi havde vaccineret alle søerne, der gjorde at søerne åd mindre foder, udtaler Søren Staugaard fra I/S Staubro.

Problemerne accelererede i september til november måneder med flere døde søer til følge og stadig manglende ædelyst.

- Vi gik i gang med en omfattende rengøring af alle fodertanke i forbindelse med vådfodringen, herunder vores Lumino tank. Men søerne døde fortsat, fastslår Søren Staugaard.

- Dyrlægen fik foretaget obduktion af udvalgte søer og kunne konstatere indre blødninger og organdrejninger, desuden fik vi taget prøver for eventuelt udbrud af Lawsonia, som dog viste sig at være negativ, fastslår gårdejeren.

Til sidst kunne det kun være foderet, hvorfor en større rengørings aktion påbegyndtes.

Rengøring af fodersystemet
Søren Staugaard tog kontakt til Nordic Stald Kemi for, at få rådgivning om produktvalg til rengøring og desinfektion.

Hans Erik Brink fra Nordic Stald Kemi anbefalede en grundig rengøring med sæbe og efterfølgende desinfektion med virksomhedens produkter.

- I forbindelse med, at jeg selv havde »hjemmeweekend« valgte jeg, at rengøre fodersystemet. Med rent vand trykkede vi al foder ud af foderstrengene og over i gyllebeholderen. Derefter skyllede jeg med rent vand for derefter at anvende Nordic Staldsæbe i et vaskeprogram på computeren, således vi fik opløst al tilbageværende foderrester og eventuelle aflejringer, forklarer Søren.

- Igen »kørte« jeg rent vand igennem og afsluttede med en desinfektion med Nordic Aquarens og til sidst rent vand igen. For ikke at løbe nogen som helst risiko blev dette også tømt over i gyllebeholderen, fastslår Søren.

Normal ædelyst igen
- Jeg har fået en god rådgivning fra Hans Erik fra Nordic Stald Kemi. Effekten af rengøringen og desinfektionen er positiv. Søerne har igen »normal« ædelyst og antallet af dødsfald blandt søerne er stærkt faldende. Så vi begynder, at nærme os en normal situation, lyder vurderingen Søren Staugaard.

- Han tilføjer, at man lærer utrolig meget igennem en sådan proces. Man får anskueliggjort »faldgruberne« i produktionen og ikke mindst fundet frem til de svage steder i et vådfodringssystem som vores.

- Derfor er vi begyndt med »rastløs« fodring til søerne, således, der intet foder står tilbage i rørsystemet og således der altid skylles efter med rent vand, fastslår Søren.

(2) 02-17-sy

Læs også