Svendborg Kommune er dobbeltmoralsk
Politianmeldt landmand:
Bør Svendborg Kommune politianmelde sig selv?
Ja, mener Anders Johansen i Vester Skerninge. Den sydfynske landmand blev den 15. januar 2008 meldt til politiet af Svendborg Kommune, fordi kommunen mente, at han var gået for hårdt til værks i forbindelse med en oprensning af Spangebækken, på en strækning, som han som lodsejer er ansvarlig for.
Nu kan Anders Johansen påvise, at Svendborg Kommunen er gået mindst lige så hårdt til værks i forbindelse med vedligeholdelsen af Syltemae Å. Her har kommunen i forbindelse med oprensningen kørt 2 meter bræmmen helt i stykker og foretaget en terrænregulering. De samme ting som kommunen i sin tid anmeldte landmanden for til politiet.
- Hvis der er retfærdighed til, så skal Svendborg Kommune anmeldes til politiet for deres oprensning. Det gør de næppe selv. Men det kan jo være, at Danmarks Naturfredningsforening vil tage sig af sagen, ligesom de har blandet sig i min, siger Anders Johansen, som i første omgang blev frikendt af politiet for at have gjort noget ulovligt.
Den afgørelse blev imidlertid påklaget af Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund den 14. januar 2009. Fyns Politi sendte derefter sagen videre til statsadvokaten, som har besluttet, at straffesagen mod Anders Johansen skal genoptages.
Kommunen valgte konfrontation
Den sydfynske landmand mener, at sagsforløbet har fået en grotesk karakter og er kommet helt ud af proportion.
- Hvis kommunen havde valgt dialog i stedet for konfrontation, så er jeg sikker på, at vi kunne have fundet en mindelig løsning. Men biologen fra Svendborg Kommune, der i sin tid anmeldte mig, sagde, at »det her skal komme til at koste dig penge«, så kommunens embedsmænd er fra starten gået hårdt til værks, siger Anders Johansen.
Landmanden mener også, at Svendborg Kommune har valgt konfrontationens vej i forhold til den praksis, der har vundet hævd i forbindelse med overtrædelse af vandløbslovens bestemmelser. Af et notat, som Svendborg Kommune selv har udarbejdet i forbindelse med sagen, fremgår det ifølge Anders Johansen, at førstegangsovertrædelser normalt straffes med en bøde på 2.000 kroner, mens der ved gentagelse umiddelbart bør indgives politianmeldelse.
- Det, der er sket i denne sag, er, at nogle embedsmænd er faret ud med bål og brand. Det sker næppe i forbindelse med det, som kommunen selv har foretaget sig ved Syltemae Å. For når man sidder på magten, så kan man åbenbart gøre, hvad man vil, uden at det får følger, siger Anders Johansen, som mener, at sagen imod ham har karakter af personforfølgelse.
Regner med frikendelse
Han er samtidig skuffet over, at nogle af politikerne i Svendborg Kommunes Teknik- og Miljø Udvalg – herunder formanden Flemming Madsen (S) – ikke har ønsket at se de faktiske forhold i marken.
- Det samme gælder de læserbrevsskribenter, som er imod mig. Jeg har ringet til dem alle for at invitere dem til at besigtige de faktiske forhold i marken, men ingen har taget imod mit tilbud. De vil åbenbart ikke forstyrres af virkeligheden, siger Anders Johansen, der også er skuffet over, at Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis ikke har kontaktet ham og hørt hans version i forbindelse med de mange artikler, der de seneste par måneder har været bragt om sagen i aviserne.
- Ikke en eneste journalist fra de to aviser har henvendt sig til mig. Det, synes jeg, er for dårligt. Jeg er trods alt den angrebne part i sagen, siger han.
Når det er sagt, så regner Anders Johansen i sidste ende med at blive frikendt i sagen. Alt andet vil være ulogisk, mener han.
- Politiet har tidligere meldt ud, at de ikke mener, der er grundlag for en straffesag, og da der ikke er kommet noget nyt frem i sagen, der taler til anmeldernes fordel, er det svært at se, hvordan udfaldet skulle blive anderledes i denne omgang, mener Anders Johansen.
Ingen reaktion fra landboforening
I forbindelse med sagens genoptagelse har Anders Johansen tværtimod peget på en række ting, der taler til hans fordel i sagen, og som hidtil ikke er blevet taget alvorligt af de instanser, som har været involveret i sagen.
Landmanden peger blandt andet på, at det både i sagsbehandlingen og i medierne har været fremført, at Direktoratet for FødevareErhverv, som administrerer enkeltbetalingsstøtten til landmænd, også har vurderet Anders Johansens oprensning af Spangebækken som en grov overtrædelse af vandløbsloven.
- Fakta er, siger Anders Johansen, at ingen medarbejdere i direktoratet på noget tidspunkt har sat spørgsmålstegn ved den måde, Svendborg Kommunen har håndteret sagen på, selv om der er påpeget en række faktuelle fejl. Jeg håber naturligvis, at disse ting i denne omgang vil blive taget alvorligt af systemet.
- Jeg mener også, at sagen er så principiel, at Centrovice bør gå ind i den, men foreløbig har jeg ikke fået nogen reaktion på min henvendelse til dem, siger den sydfynske landmand.