Når en kalv bliver født, er det altafgørende, at den hurtigt får råmælk – helst inden for de første to til fire timer. Det er en kendsgerning, de fleste kvæglandmænd kender til hudløshed. De første fodringer efter er som regel også med råmælk, men herefter begynder overgangen til mælkeerstatning. Det er her, mange oplever udfordringer – for ikke alle produkter fungerer lige godt i praksis. Det slår Dyrlæger & Ko fast i en pressemeddelelse.

Hos mælkeproducent Christian Dalgaard, der har en besætning på 450 køer og 380 Holstein kvier i opdræt, har man mødt mange af de udfordringer, som typisk følger med, når mælkeerstatning bliver introduceret til kalvenes mælkeindtag.

- Med nogle af de mælkeerstatninger, vi har brugt tidligere, kunne man tydeligt mærke forskel, hvis blandingsforholdet mellem sødmælk og mælkeerstatning ændrede sig. Kalvene fik klistret eller gullig afføring og blev generelt nemmere syge, fortæller Christian Dalgaard.

På gården ved Mogenstrup syd for Skive sælges en del af kviekalvene videre, når de er mellem to og seks måneder gamle. Derfor er det vigtigt, at kalvene lykkes og har så god en tilvækst som muligt i deres første måneder.

Ikke al mælkeerstatning er ens

Selvom kalvefodring med mælkeerstatning er en fast del af rutinen på de fleste kvægbedrifter, er det langt fra ligegyldigt, hvilken kvalitet man vælger.

Ifølge Christian Dalgaards dyrlæge, Peter Dahlgaard, er det både indhold, men også forarbejdning, der gør forskellen.

- Kalve fødes stort set uden fedtreserver. Derfor har de brug for høj energi og letfordøjeligt protein. Problemet med nogle mælkeerstatninger er, at proteinet bliver varmeskadet under fremstillingen, hvis det bliver behandlet ved for høje temperaturer, fortæller han og fortsætter:

- Når proteinstrukturen ændres, kan kalvens fordøjelsessystem have svært ved at nedbryde det – og det kan føre til diarré, lavere tilvækst og øget sygdomsforekomst.

Stabilitet og ro i stalden

Christian Dalgaards frustration over den varierende kvalitet af mælkeerstatningen fik ham til at lede efter et alternativ, der kunne give kalvene en mere stabil start på tilværelsen.

Et af de parametre, han sammen med sin dyrlæge blev opmærksom på, er hvor meget bedre mælkeprotein er for kalvenes sundhed end vegetabilske proteinkilder.

Derfor søgte han efter et produkt med 100 procent mælkeprotein.

- Min dyrlæge fortalte os, at de i Dyrlæger & Ko har lanceret en produktserie, hvor de blandt andet har mælkeerstatning, der netop har 100 procent mælkeprotein, som vi kunne prøve af, hvis vi ville have et gennemsigtigt produkt, fortæller han.

- Et produkt med 100 procent mælkeprotein er jo lidt mere omkostningstungt, når man anskaffer det. Men når jeg ser på, hvor højt energiindholdet er i forhold til andre produkter på markedet, så er det acceptabelt, forklarer Christian Dalgaard og fortsætter:

- Når man samtidig opnår både en god tilvækst og den mæthed hos kalven, som vi sigter efter, så mener jeg, at det er det værd. Jeg oplever, at kalvenes helbred og trivsel ganske enkelt er bedre.

Sund Kalv 100 er udviklet af Healthy Cow – et selskab oprettet af folkene bag Dyrlæger & Ko.

Behov for gennemsigtigt produkt

Udviklingen af den nye mælkeerstatning er ifølge Peter Dahlgaard sket på baggrund af et behov for at have et produkt, hvor indhold og forarbejdningsmetode er kendt og er af højeste kvalitet.

- Som kvægdyrlæger står vi ofte med kalve, der ikke trives – og her kan mælkeerstatning være en vigtig brik i det større billede. Mange produkter på markedet kan have høj osmolaritet, for eksempel på grund af for meget laktose, askestoffer eller billigt valleprotein. Det belaster tarmen – og i værste fald bliver det en selvforstærkende spiral, hvor kalven ikke bare bliver syg, men også har svært ved at komme sig, selv efter behandling med elektrolytter, siger han.

Derfor ønskede Dyrlæger & Ko at skabe et produkt, som de ved, hvad de kan forvente sig af.

- Vi kender ofte ikke indholdet i mælkeerstatningerne. Det gør det svært at vide, præcis hvad vi kan forvente af produktet. Med Sund Kalv 100 kender vi hele kæden: råvarer, forarbejdning, sammensætning, siger Peter Dahlgaard og tilføjer:

- Det giver os mulighed for at rådgive med større sikkerhed. Det er ikke altid, at landmandens udfordring er mælkeerstatningen, men med Sund Kalv 100 kan vi bedre teste det.

Mætte kalve

På Hjelm Hede Landbrug taler resultaterne ifølge pressemeddelelsen for sig selv.

- Min oplevelse med Sund Kalv 100 er, at det fungerer lige så godt på egen hånd, som hvis det blandes op med overgangsmælk. Det har jeg aldrig set med andre mælkeerstatninger, siger Christian Dalgaard og fortsætter:

- Allervigtigst, så har kalvene det bare rigtig godt. De får fire liter to gange om dagen, og når de har fået det, så er de helt mætte – og det kan også ses på tilvæksten.

Kvæg