Welfare-bøjle skaber sovelfærd

SVIN: En ny udformning på farebøjle giver soen 30 procent mere plads – og det er populært hos landmændene.

Da Anette og Lars Nielsen fra Bramming slog dørene op til åben stald, var der samtidigt mulighed for at se den nye Welfare farebøjle fra AP Company. Virksomheden har ændret udformningen, og ifølge salgskonsulent Peter Haahr Hansen fra AP Company er gevinsten stor.

- Det giver 30 procent mere plads til soen. Det betyder, at smågrisene frit kan die, og soen får mere plads til at rulle og bevæge sig.

Netop den ekstra plads giver en mere mobil so, og fordelene er tydelige.

- Soen rejser sig nogle flere gange i løbet af dagen. Det løser ikke problematikken med skuldersår, men det er slet ikke så udpræget. De har ganske enkelt nemmere ved at komme op med forbenene, og så følger bagkroppen automatisk med, lyder det fra Per Hjort, der også beskæftiger sig med salg hos AP Company.

Fri afprøvning
Selvom stalden i Bramming er den første større stald i Jylland, der har fået monteret Welfare-bøjlen, så er der en del landmænd, som har fået øjnene op for produktet.

- Vi monterer det uden beregning i nuværende staldanlæg, og så kan landmanden prøve det af. Det koster os en montørdag, men i sidste ende betyder det, at de vælger Welfare-bøjlen, fortæller Peter Haahr Hansen.

Under hele udviklingsprocessen har forskellige landmænd da også haft en stor rolle, og de praktiske afprøvninger har været essentielle for at nå et godt resultat.

- Vi har brugt mange ressourcer, og afprøvet mange modeller, men i sidste ende var der to modeller, der skilte sig ud, og her har vi så kombineret de bedste ting fra hver. Afprøvningen har taget halvandet år hos forskellige landmænd, og det er på grund af gode, tålmodige landmænd, at vi har nået resultatet, konstaterer Per Hjort.

Læs også