Boulonnais avlsforening en realitet

HESTEAVL: Den franske koldblodsrace Boulonnais vinder frem i Danmark. For at skabe et organiseret hjemsted til avlere, ryttere og kuske af denne race holdes stiftende generalforsamling for avlsforeningen »Boulonnais i Danmark« i Odense lørdag, den 31. januar.

For blot to år siden var racen Boulonnais, som har sit hjemsted i det nordligste Frankrig, stort set ukendt i Danmark. Det er en lokal race med en forholdsvis lille population, og franskmændene gør ikke meget ud af at markedsføre den, og da slet ikke udenfor Frankrig. At den alligevel er blevet kendt i Danmark skyldes avlshingsten Pequo, som blev købt til Sønderjylland for to år siden.

- Vi har nok begyndt lidt bagfra ved at importere en avlshingst først og hopperne senere, fortæller Svend Gundesen, som sammen med sin kone Tina købte hingsten i 2006 og siden har hentet avlshopper hjem i sommers.

Svend og Tina Gundesen begyndte at beskrive hingsten og racen på deres hjemmeside, og i løbet af de to år er det blevet til mange henvendelser for at høre mere om disse smukke hvide heste. Og for nogle endte disse henvendelser med en Boulonnais hest i egen stald, idet det sønderjyske par har hjulpet med at finde egnede heste og importere dem. Der er nu blevet til 17 heste i Danmark.

Avlsforening som rygrad
Den forholdsvis store interesse for racen har ret hurtigt vakt et ønske om at organisere sig, idet det er folk med en seriøs interesse for avlen, som har stået for hovedparten af de indkøbte dyr.

- For at kunne udstille heste på dyrskuer og afholde kåringer er det bedst at danne en avlsforening, som senere kan tilknyttes Landskontoret for Heste, forklarer Tina Gundesen, som har lavet et udkast til vedtægter og kåringsbestemmelser.

Og netop at danne en avlsforening er målet med mødet lørdag, den 31. januar, som holdes på Restaurant Under Lindetræet, Ramsherred 2 i Odense fra kl. 14.00-17.00. Alle interesserede er velkommen til mødet, det koster 40 kroner for kaffe og kage, og af hensyn til planlægningen bedes man tilmelde sig enten telefonisk til Tina Gundesen på tlf. 74 67 60 07 eller via e-mail til adressen tina@holbergsgaard.dk.

Hvorfor Boulonnais?
- Det er helt klart vores indtryk, at Boulonnais heste er ideelle fritidsheste. De har koldblodens rolige sind og kan stå længe uden at blive redet eller kørt uden at blive »varme«. Alligevel har de noget ridehesteformat og føles ikke tøndeagtige at ride på, fortæller Svend Gundesen.

- Hvis man har 25.000 kroner til at købe en fritidshest for, får man ikke meget varmblodshest for de penge. Risikoen for at man får en hest af dårlig kvalitet med ringe holdbarhed eller dårlige rideegenskaber er stor. Hvis man ikke ligefrem har store stævneambitioner, kan man få meget Boulonnais for de samme penge, da prisniveauet ligger meget lavere, uddyber han sit argument.

At Boulonnais hestene er alsidige, kan man se i den Gamle By i Århus, hvor kusk Lars Brender kører hestevogn med to af slagsen, som han købte igennem kontakten med Tina og Svend Gundesen.

- De er fornuftige, de vil trække, og de har en fornuftig foderøkonomi, fortæller Lars Brender.

Da Tina Gundesen i september i år igen var i Frankrig med en gruppe interesserede, var Lars Brender med igen. Det blev ikke kun til en kørehest mere til ham, men også til en kåret avlshingst, som fint supplerer det blod, der er kommet til landet allerede.

Hvis man vil læse mere om Boulonnais hestene i Danmark kan man besøge hjemmesiderne www.boulonnais.dk og www.holbergsgaard.dk. For de mere blodlinieinteresserede er der www.boulonnais.net.

(2) 105-05-sy

(2) 106-05-sy

(2) 107-05-sy

Læs også