Danske landmænd investerer i Afrika
ERHVERVSUDVIKLING: Enkelte danske landmænd er allerede i gang med investeringer i det østafrikanske land Tanzania. Selv om landet har høje vækstrater og er politisk stabilt, er Afrika-erfaring vigtigt.
Tanzania i det østlige Afrika byder på interessante muligheder for danske landmænd. Landet er præget af en gunstig vækst og politisk stabilitet. Tre landmænd er for nyligt vendt hjem efter at have deltaget i en officiel dansk erhvervsdelegation.
Besøget i det østafrikanske land skete i forbindelse med regentparrets statsbesøg i Tanzania i begyndelsen af november, hvor 40 danske virksomheder fulgte med for at se på erhvervsmulighederne. Under det danske besøg blev der afholdt mere end 70 kontaktskabende møder mellem danske og tanzanianske virksomheder, herunder besøg på flere virksomheder.
I erhvervsdelegationen deltog også tre landmænd med visioner om at udvide deres aktiviteter til det afrikanske kontinent, hvor der i en lang række lande i de senere år har været høje vækstrater. Her i blandt Tanzania, som i de senere år har haft vækstrater på omkring seks procent og politisk stabilitet.
Større involvering
Den danske udviklingsminister Ulla Tørnæs understregede i sin tale under et business-seminar i Tanzanias hovedstad, Dar es Salaam, at en investering i landet både er til gavn for danske virksomheder og for udviklingen af landbrugssektoren i det østafrikanske land.
- Et tættere samarbejde imellem den private sektor og udviklingsbistanden kan nå langt for både danske investorer og den tanzanianske befolkning. Jeg ser fremover en langt større rolle for dansk landbrug og fødevaresektoren i udviklingen af landbrugsproduktionen i Afrika. Det vil komme både den afrikanske bonde, de sultende afrikanere og danske virksomheder til gode, sagde udviklingsministeren i Dar es Salaam.
Politisk stabilt
En af de landmænd, som deltog i erhvervsdelegationen, er Per Østergaard fra Holmlund Agriculture ved Hjørring.
Han er ved at få foden godt plantet i det nordøstlige Tanzania, hvor han lige nu er ved at etablere et mejeri i samarbejde med en lokal farmer nær kystbyen Tanga.
- Det er mit indtryk, at der er utrolig mange muligheder for danske landmænd i et land som Tanzania. Landet er stabilt både økonomisk og politisk. Men i forhold til landbrugs- og fødevaresektoren er der stadigvæk lang vej. Landet er i høj grad afhængig af en stor fødevareimport og med en hastig stigende befolkningstilvækst er det nødvendigt med en udvikling af en selvforsynende fødevareproduktion, fortæller Per Østergaard.
Mejeriproduktion
Med støtte fra Danidas Business-to-Business program er Per Østergaard i samarbejde med en lokal partner ved at etablere et mejeri. Som på andre eksportmarkeder sker tingene ikke fra den ene dag til den anden.
- Der er ingen tvivl om, at tingene tager tid i et land som Tanzania. Blandt andet tager det tid at etablere produktion i forhold til logistik og infrastruktur. Men det er muligt, og der er også mange positive ting at berette om. For eksempel er klimaet i det nordøstlige Tanzania særdeles gunstigt, siger Per Østergaard.
For at få støtte gennem Business-to-Business programmet skal et projekt blandt andet bidrage til overførsel af viden samt skabe sociale forbedringer til gavn for befolkningen. Hos Holmlund Agriculture er et af målene at uddanne medarbejderne på mejeriet. I den forbindelse vil en udvalgt medarbejder snart komme til Hjørring i Danmark for her at lære mejeriproduktionens stadier helt fra bunden.
- Lige nu går vi snart ind i pilotfasen med mejeriet i Tanzania, og vi er en god stab af danskere og lokale medarbejdere, som er meget engageret i at få stablet et godt og driftigt mejeri på benene. Således skulle mejeriet gerne være oppe at køre i fuld produktion i 2010, fortæller Per Østergaard.
Han kom via et dansk netværk for tre år siden i kontakt med den afrikanske partner, og det møde har ført til et samarbejde, han ikke fortryder.
- Det er en stor tilfredsstillelse at kunne rejse til Tanzania og følge udviklingen på mejeriet og skridt for skridt se, hvordan det hele udvikler sig, også i medarbejderstaben, siger den nordjyske landmand.
Nyt forbrugersegment
Afrika er ikke blot et kontinent med problemer, men også med en voksende forbrugergruppe med større købekraft og udearbejdende kvinder.
Det mærker landbrugsfirmaet Agro Business Development (ABD) Ltd, som deltog i erhvervsfremstødet i Afrika. 35 kilometer uden for Dar es Salaam driver ABD en stor kyllingefarm. Også denne farm får støtte fra Danidas Business-to-Business program. Farmen tæller 25 lokalt ansatte og desuden har ABD netop investeret i et slagteri med henblik på kunne producere kyllinger til et nyt forbrugersegment.
- Fødevaremarkedet i Tanzania og mange andre steder i Afrika er i hastig udvikling. Der er en voksende forbrugergruppe, som efterspørger nye typer fødevarer. Derfor vil vi for eksempel begynde at producere færdigudskårne kyllinger til en pris, så det ellers ikke så købestærke publikum i Tanzania kan være med. Vores vurdering er, at der et stort marked for den type varer, da blandt andet mange kvinder er begyndt at være udearbejdende, fortæller Henrik Anker-Ladefoged, director-partner i ABD og med 25 års Afrika-erfaring, blandt andet som landbrugskonsulent.
ABD har også aktiviteter i Uganda og Kenya, men ser Tanzania som et af de interessante markeder.
- Der er ingen tvivl om, at Afrika er interessant for den danske landbrugssektor. Men inden man går i gang med forretningsaktiviteter vil jeg råde til at søge god rådgivning hos kolleger, som allerede har erfaring fra Afrika. Der er mange faldgruber, for eksempel logistiske problemer, som man skal have øje for. Men til gengæld er indtjeningsmulighederne tilsvarende højere, siger Henrik Anker-Ladefoged.
Økologi i Afrika
Erhvervsfremstødet i Tanzania skabte gode kontakter for landbrugssektoren, blandt andet for firmaet Forum Østergaard fra Esbjerg, som er specialiseret i økologisk landbrug.
- Det var meget udbytterigt for os at rejse med en officiel delegation frem for at rejse som privatpersoner. Det åbner de rigtige døre at deltage i sådan et fremstød. Vi har fået knyttet mange kontakter og har konkrete planer om at etablere et økologisk landbrug med en lokal samarbejdspartner med støtte fra Business-to-Business programmet, fortæller ejer af Forum Østergaard, Bjarne Larsen.
- Vi vil satse på økologisk mælkeproduktion, suppleret med planteproduktion. I Tanzania er der rige muligheder, fordi der er masser af god landbrugsjord, som endnu er uopdyrket.
Men Bjarne Larsen understreger også, at det er vigtigt at have erfaring eller søge rådgivning, hvis man ikke er vant til at gøre forretninger i Afrika.
- Hvis ikke man har erfaring, skal man tage til Afrika med forsigtighed og finde nogle, gode solide samarbejdspartnere. Samtidig er det vigtigt med tilstedeværelse for at få stablet projekter på benene, understreger Bjarne Larsen. Derfor vil Forum Østergaard også udstationere en fast mand, når de snart realiserer deres drøm om økologisk landbrug i Afrika.