Bluetongue-bøder lader vente på sig

SYNDEREGISTER: Fødevarestyrelsen har endnu ikke overblik over, hvor mange besætningsejere i beskyttelseszonen, som vitterlig ikke har vaccineret deres dyr.

Siden 23. juli og frem til 30. november er ca. 1,1 millioner danske kvæg, får og geder i den sydlige del af Danmark blevet vaccineret mod bluetongue. Det er gået rigtigt godt, er Fødevarestyrelsen, Dansk Kvæg, Dansk Fåreavl og Dansk Gede Union samstemmende enige om.

- Vi kan kun rose besætningsejerne og de øvrige parter for en vellykket vaccinationskampagne. Alle har gjort en stor indsats, og kun fire dyr i hele zonen er blevet konstateret smittet i perioden, og de var enten ikke nået at blive vaccineret eller ikke færdigvaccineret, supplerer kontorchef i Fødevarestyrelsens kontor for husdyrsundhed, Birgitte Hendriksen, den pressemeddelelse, som blev udsendt i går.

Samtidig nævner hun anderledes resultater i andre lande, hvor sygdommen også er slået ned.

- I Frankrig har de nu 25.000 tilfælde, og i Sverige er konstateret dobbelt så mange tilfælde som herhjemme, til trods for langt færre husdyr derovre.

Mangler overblik
Til gengæld har Fødevarestyrelsen endnu ikke overblik over, hvor mange besætningsejere i beskyttelseszonen, som ikke har fulgt regler om at få dyrene vaccineret.

- Der er fejlkilder i mange led, og endnu er tastearbejdet med den omfattende registrering ikke helt færdig. Derfor har vi valgt at sende brev ud til alle de besætninger, som ikke er registreret som vaccinerede. Denne partshøring giver de pågældende mulighed for at melde tilbage efter senest 14 dage med en forklaring, og denne frist er endnu ikke overskredet i alle tilfælde.

- Derfor kan jeg ikke sige, hvor mange besætningsejere, som vitterlig står til en bøde, erkender kontorchefen.

Læs også