Rekord i roerne

Med omkring to tredjedele af roekampagnen gennemført vurderer Danisco Sugar, at der bliver rekordudbytte.

Sukkerroerne på Sjælland og Lolland-Falster har vokset så meget i efteråret, at Danisco Sugar forventer et rekordstort udbytte i denne sæson.

- Roekampagnens forløb indtil nu giver antydning af et gennemsnitligt højt udbytte pr. hektar. Mange roedyrkere har oplevet en høst på 90 ton sukkerroer pr. hektar, der godt kan give basis for 16 tons sukker pr. hektar, fortæller chefkonsulent Niels Viggo Brodersen, Agricenter Danmark hos Danisco Sugar A/S.

- Det må siges at være et udtryk for, at sukkerroerne har klaret den modgang, som vækstsæsonen har budt på, konstaterer chefkonsulenten, og hentyder hermed til, at mange landmænd fik sået roerne forholdsvis sent, og i mange områder var der en længere periode med tørke. Den efterfølgende tid har så alligevel betinget god udvikling, og vækstsæsonen er blevet tilstrækkelig lang.

Omhyggelige roedyrkere
Chefkonsulent Niels Viggo Brodersen finder det relevant at tildele roedyrkerne honnør for at holde roetoppen sund og fri for bladsvampe.

- Det medvirker til, at roerne meget længere kan optage sollyset og dermed stimulere sukkerindholdet.

Den seneste opgørelse af sukkerprocenten på Nakskov Sukkerfabrik var på 18,3 procent, og på Nykøbing Sukkerfabrik var sukkerprocenten på 18,0. De tilsvarende tal fra 2007 var 18,1 procent i Nakskov og 17,9 procent i Nykøbing.

- For den videre optagning må der forventes en reduktion i roemængden. Efter optagningen falder sukkerprocenten normalt afhængig af temperaturen. Ved nul grader kun lidt, men lidt mere ved mere varme, bemærker Niels Viggo Brodersen.

Sæsonudviklingen har medført. at Danisco netop har meddelt sukkerroedyrkerne, at roekampagnen er forlænget helt frem til omkring den 20. januar 2009. Dyrkerne har derfor fået udarbejdet nye leveringsplaner, som allerede er gældende fra den første december.

Læs også