Åbning med opsang

STRAM OP: Agromek-formanden bad fødevareministeren sætte turbo på, så ventende miljøgodkendelser ikke ødelægger landbruget.

Tonen var høflig, men budskabet var til gengæld skarpt, da Agromeks formand, Peter Hansen, holdt åbningstale tirsdag middag i Messecenter Herning. Direkte henvendt til fødevareminister Eva Kjer Hansen, som var kommet for at være med til at åbne Agromek-messen, kritiserede han kraftigt, de mange ubehandlede miljøansøgninger. Flere tusinde landmænd, der vil udvide eller ændre deres bedrifter venter på af få behandlet deres sager ude i kommunerne.

- Jeg er nødt til at sige det rent ud. Dette er ikke godt nok. Det er jo nærmest en skamplet på det danske samfund med den behandling, som det offentlige giver dansk landbrug og danske landmandsfamilier, lød det fra Peter Hansen.

Han opfordrede ministeren til at tage budskabet med tilbage til Miljøministeriet og til politikerne på Christiansborg.

Klare regler til jul
- Centralt må I nu sætte turbo på at få etableret entydige regler for kommunernes behandling af ansøgninger fra landmænd. Klare og entydige regler bør være på plads inden jul, påpegede Peter Hansen.

Han opremsede de alvorlige konsekvenser ved de manglende afgørelser: Landmænd, der ikke kan få udvidet deres bedrifter, fabrikanter af maskiner og teknik, der mister ordrer og omsætning, leverandører til landbruget og mange håndværkere i landdistrikterne.

- Langt værre er det, at den danske landbrugssektors internationale konkurrenceevne er ved at blive sat over styr, fordi udviklingen bliver sat i stå. Nedfrysningen af byggesager går jo uvilkårligt ud over udviklingen og afprøvningen af den nye teknologi, der skal sikre endnu bedre resultater på miljø og dyrevelfærd, understregede messens formand.

Henviser til grønt udspil
Eva Kjer Hansen ville da også meget hellere tale om nye teknologier til forbedring af indtjening og miljøforbedringer i landbruget i stedet for langsommelig sagsbehandling.

Omkring miljøgodkendelserne nøjes hun med at konstatere, at det er et punkt, der er taget med i det grønne udspil fra regeringen, der lanceres i januar. Dog erkendte hun i sin åbningstale, at det også fremover skal være muligt for dansk landbrug at udvikle sig på linje med andre erhverv.

- Der skal være plads til effektivt landbrug i Danmark og mulighed for den enkelte landmand for at udvikle sig, fastslog fødevareministeren.

Danmark som spisekammer
I forbindelse med Agromek fremhævede hun flere udstillervirksomheders store satsning på netop områder som bioteknologi, gyllehåndtering og dyrevelfærd.

- Det er vigtigt, at vi på den måde fremmer og fastholder dansk landbrugs position. Jeg mener, at Danmark fortsat skal være et så stort spisekammer som muligt, samtidig med at vi, skal beskytte vores natur og vores miljø, sagde Eva Kjer Hansen.

Efter åbningstaler og frokost fortsatte fødevareministeren og Agromek-direktøren ud blandt de besøgende i messehallerne for at se på nogle af de udviklinger, der er til rådighed for at sikre Danmark en plads blandt verdens landbrugselite.

10-26-01-ef

Læs også