Varmen er en dyr post i regnskabet i både landbrug og privat beboelse, men det er muligt at spare væsentligt på den udgift, hvis varmen fra gyllen eller mælken bruges til opvarmning. De varme væsker køles ned, og varmen bruges andre steder.

- I et landbrug kan sådan et anlæg tjene sig selv ind på 2-3 år, mens det for private tager 7-8 år.

Sådan lyder det fra Palle Sølbeck fra Varde Køleservice ApS, der præsenterer anlægget på Agromek, hvor Vardefirmaet har en stand sammen med MK Teknik fra Bylderup-Bov og Naturvarme-vest fra Varde.

- Agromek er et godt udstillingsvindue for os. Der er mulighed for at møde nye kunder, og de kan blive præsenteret for det nyeste på området, hvor vi selv producerer de godkendte varmepumper, fortsætter Palle Sølbeck, der er en af ni medarbejdere i firmaet i Varde.

 

Energien trækkes ud
I anlæggene nedkøles gyllen/mælken med kølervæske, og der kan produceres energi til opvarmning af både stalde og stuehus, og det er anlæg, der kan installeres både i forbindelse med nybyggeri og allerede eksisterende landbrug.

- Vi har installeret begge steder, fortæller Palle Sølbeck, der sammen med kollegerne også arbejder med jordvarme.

I anlæggene udnyttes, at når gyllen/mælken nedkøles, så trækkes der energi ud af kølingsprocessen. Energien transporteres med kølerørene tilbage til en varmepumpe, der populært sagt kan flytte energi fra en lav temperatur til en høj temperatur.

Et kølingsanlæg fungerer faktisk som et stort køleskab. Den varme, der frigives, når noget køles ned, bruges til at varme noget andet op. Foruden at hente energien i gyllen kan man også udnytte den varme, dyrene afgiver, og placere køleslangerne ved loftsventilationen.

Miljøgevinst
Ud over at spare penge er der også fordele for miljøet forbundet med brug af et gyllekølingsanlæg. Der spares energi, og ammoniakfordampningen reduceres, og at lugten af ammoniak i stalden ifølge Palle Sølbeck bliver mindre stram.

Når fordampningen mindskes, betyder det også, at der bindes flere næringsstoffer i gyllen, som landmanden på den måde får mere ud af i marken.

L-9100