Alle svin blev aflivet

UHELD: I første omgang reddede de fleste svin livet og blev læsset over på en anden lastvogn, men de nåede aldrig slagteriet - de blev aflivet inden.

- Det handler om dyrenes tarv og er ikke et spørgsmål om at smide kødet i skraldespanden.

Sådan lyder forklaringen fra sektionsleder Inger Løn fra Fødevarestyrelsens kontrolafdeling i Haderslev på spørgsmålet om, hvorfor alle svinene efter uheldet på motorvejen mellem Christiansfeld og Kolding blev aflivet og ikke slagtet.

- Der var ingen slagterier, der umiddelbart kunne tage svinene ind til slagtning, og de må ikke lide unødigt. Derfor blev de aflivet. Havde de kunnet komme direkte på slagteriet, kunne de evt. være slagtet, men det var der ikke mulighed for, fortæller Inger Løn og noterer, at fleksibiliteten tilsyneladende ikke var til stede.

For svinene er det selvsagt en speciel oplevelse først at blive læsset på en lastvogn og så på motorvejen blive kastet rundt mellem hinanden, når køretøjet vælter.

- De skulle ikke lide længere end højst nødvendigt, og derfor skulle de selvfølgelig ikke vente med at blive aflivet til dagen efter, fastslår Inger Løn.

Om kvaliteten af kødet har været god nok til føde, hvis svinene var slagtet samme eftermiddag efter uheldet, er heller ikke sikkert:

- Når svinene har været udsat for stress, sker der noget med kødet. I nogle tilfælde er kødet helt ubrugeligt, forklarer Inger Løn.

 

Fortrød overhaling
30 af grisene døde eller måtte aflives på stedet, da den tyske lastvogn læsset med 182 slagtesvin på vej mod Tyskland væltede på den sønderjyske motorvej mellem Kolding og Christiansfeld.

Ifølge politiet forklarede chaufføren, at han ville til at overhale en lastbil. Det samme ville en bagfra kommende personbil, og da føreren ville trække grisebilen ind, kom den i slinger, og den væltede midt mellem kørebane lige foran den bil, der ville overhale.

Der skete ingen personskade, men mange af grisene måtte aflives på stedet i forbindelse med omlæsning, mens de øvrige kom over i en anden lastvogn. I første omgang skulle retningen være et slagteri, men sådan kom det ikke til at gå. Der var ikke kapacitet på slagterierne, og derfor valgt myndighederne at aflive svinene.

- Det er simpelthen noget svineri.

Den meget klare melding kommer fra formanden for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen, Ringkøbing, på spørgsmålet om hans holdning til, at fødevaremyndighederne valgte at aflive alle svinene efter uheldet på den sønderjyske motorvej.

- Man sætter himmel og hav i bevægelse for at skaffe en lastvogn til at transportere dyrene videre til slagteriet, og der er en dyrlæge på uheldsstedet, og alle dyr, der måske har brækket et ben, er aflivet. Der er talende om levende grise, og det er fuldstændig tåbeligt at aflive dem. Det er frustrerende, at vores produktion behandles på den måde, siger Torben Poulsen til Landbrug Syd.

- Det viser bare, hvilken magt myndighederne udøver. Det er helt uforskammet, fastslår Torben Poulsen.

Han accepterer heller ikke en begrundelse om, at dyrene skal aflives med det samme og ikke vente en dag med at blive slagtet. Det var der slet ingen grund til:

- Det er helt normalt, at der går grise på slagteriet om natten, og det kunne de også have gjort her. Det er meget naturligt, at grisene kan gå og stresse af efter den oplevelse, mener svineproducenternes formand.

 

Læs også