Der kan på alle måder være langt fra en et skoleliv som teenager i 9. klasse i Hellerup ved København til et arbejdsliv som landmand i Sønderjylland.

Men én der nu har prøvet det er Jonathan Hedegaard, der til daglig går i 9. klasse på Tranegårdsskolen i Hellerup, og som forleden var på en uges praktik hos landmandsparret Birgitte og Peter Ravn i Øster Løgum ved Rødekro, der har en svinebedrift med 345 søer og en produktion på 8000 slagtesvin. En bedrift der over de kommende år ifølge Peter Ravn, skal moderniseres. Desuden er der planteavl og nogle ammekøer på bedriften.

Og selv om det nok ikke lige er uddannelsen til landmand der vil trække mest, når Jonathan skal vælge uddannelse efter folkeskolen, har han haft et super ophold på svinebedriften i Øster Løgum. Også selv om meget er ret anderledes i forhold til hvad han kommer fra:

- Det har været sjovt at se livet på landet, der er meget anderledes i forhold til det jeg er vant til hjemme. Blandt andet at man køber 20 liter mælk og 12 kilo sukker, når man er ude at handle. Og så drikker man generelt meget kaffe, lyder det fra Jonathan, der også har bemærket en anden forskel – at afstandene til det meste er større på landet end i byen.

Og især det med indkøbene får Birgitte Ravn til at grine: - Ja det med at handle er jo specielt på landet, hvor man jo køber ind til mange dage af gangen. Og der skal jo også en del til hos en børnefamilie, hvor der er fire børn på 3, 6, 9 og 12 år.

Godt forberedt
Jonathans praktikophold har været tre år undervejs, fra hans klasselærer gik i gang med at søge om praktikophold til de 22 elever i klassen. Projektet er en del af de mange tilbud Landbrugsraadet tilbyder folkeskoler og ungdomsuddannelser.

Og omkring praktikopholdene er ikke mindst værtsfamilier vigtige, og hvor man sagtens kunne bruge mange flere. Og spørger man Birgitte og Peter Ravn, er der ikke noget at betænke sig på:

- Vi har haft praktikanter flere gange. Og selv om de har været meget forskellige, har det altid gået godt, forklarer Peter Ravn, der var ret imponeret over, hvor meget Jonathan vidste om landbrug som eksempelvis sædskiftet i marken.

Men der har dog også været ting omkring bedriften, der har overrasket Jonathan:

- Det der nok har overrasket mig mest er de store søer, og så at der ikke var flere ansatte til at passe så mange dyr, forklarer Jonathan, der til gengæld ikke var overrasket over hvor godt dyrene har det:

- Det svarede til det jeg troede. Man skal også ofte tage historierne i medierne med et gran salt, forklarer han mens snakken går omkring det med dyrevelfærd og de mange sager i medierne omkring kritisable dyretransporter, skuldersår og andre negative historier.

Men omvendt har han også fået landbruget at se, som det fungerer i dagligdagen:

- Det er vigtigt at Jonathan har oplevet hverdagen som den er, og ikke som et Morten Korch-billede, forklarer Peter Ravn, der har gjort meget ud af at Jonathan har været med til de samme arbejdsopgaver som han selv og

Naturen, dyrene og hyggen
Selv om Jonathan allerede nu har besluttet sig for, at det nok ikke er landbrugsvejen han senere vil vælge, når det svære valg omkring uddannelse og senere job og karriere skal træffes, har opholdet i Øster Løgum alligevel gjort indtryk:

- Jeg er udpræget bymenneske, men jeg kan da godt lide tanken omkring naturen og dyrene på landet, forklarer Jonathan, der også har konstateret en anden god ting:

- Når man endelig har fri efter en lang arbejdsdag, så har man fri og har tid til afslapning og hygge – uden at man bliver »revet i« hele tiden.

Noget Jonathan vil prøve at overføre til sin egen familie, selv om han nok tvivler på at de helt er med på den.

Men ren afslapning har det nu heller ikke været for Jonathan efter fyraften på gården, hvor han i en uge har været reservestorebror for Birgitte og Peter Ravn´s fire børn på 3, 6, 9 og 12 år.