Hærværk på nordjysk minkfarm
BEREDSKAB: Pelsdyravlernes beredskabsplan holdt, da et stort minkudslip natten mellem tirsdag og onsdag satte det på prøve i det hårdt ramte plasmacytoseområde i Vendsyssel.
Det var et kaotisk syn, der mødte tankvognschaufføren, da han kort efter klokken tre natten til tirsdag leverede foder på Tuenvej ved Kvissel i Vendsyssel. Hegnet omkring minkfarmen var brudt ned to steder, porten og burene var åbne og der var mink over det hele. 8500 mink var undsluppet fra den nordjyske farm. Chaufføren alarmerede politi og ejerne Per Pedersen og Inger Agger. Begge parter var hurtigt på stedet. Ejeren alarmerede den ring af pelsdyravlere, der danner beredskab i en sådan situation, og meget hurtigt var omkring 150 pelsdyravlere, jægere og naboer ved at fange mink ind og lukke dem ind i det reetablerede hegn.
- Det er fantastisk så mange kollegaer, der er mødt op for at hjælpe, siger John Elling, der selv pelsdyravler i området. Han og de andre avlere var tydeligt berørt af situationen. Og ingen kunne forstå, hvorfor der er nogen der kan finde på at slippe mink ud.
- Der er kun tabere: dyrene, naturen, avleren og erhvervet, var alle enige om, mens de arbejdede på at få dyrene ind to og to, han og tæve sammen, i burene igen.
Minkjagt
Også lokale jægere med hunde hjalp i arbejdet. Pelsdyravler og jæger Børge Nielsen fra Sæby skød om morgenen over 75 mink. Og flere hunde hjalp til – både med at drive minken sammen og at fange dem.
Det er vigtigt at få minken væk for at minimere skaderne på naturen, understreger Børge Nielsen.
Pelsdyravlerne har længe gjort en indsats for at undgå vilde mink i naturen – også det arbejde sættes nu tilbage.
Formidabelt sammenhold
Formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, Karsten Beltofte Jørgensen, priser det sammenhold, der er mellem avlerne. Også han er blandt de aktive på farmen.
- Både avlere og jægere har gjort et formidabelt stykke arbejde, sagde han ved middagstid, hvor pelsdyravlerne var ved at sætte de overlevende mink i bure.
- Det er helt uvirkeligt. Vi har trænet på, hvad vi skal gøre i en sådan situation, men man kan ikke forberede sig på, hvor forfærdeligt det er at se dyrene på den måde, siger en anden kollega, Hanne Kristensen fra Hjallerup.
Mange mink døde med det samme eller blev skudt, fordi man ikke kunne fange dem.
- Andre dyr vil dø af den stress, de har været ude for, andre igen fordi de bliver sat sammen med en ukendt partner, fortæller en avler.
- Man kan ikke forstå, hvad man kan opnå ved at gøre sådan noget, siger Karsten Beltofte.
- Det er simpelthen imponerende. Her er jo mange folk jeg slet ikke kender. Vi er utrolig taknemlige, siger Inger Agger. Det er hende, der passer farmen til dagligt.
Det er en barsk situation, sagde hun. Det mindste var, at hun lige pludselig skulle klare morgenmad til over 100 hjælpere.
Bekæmpelsesområde
Jørgen Østergaard, der arbejder med plastmacytosebekæmpelsen i Kopenhagen Fur, kom også hurtigt til stedet. Han er kendt i Vendsyssel.
- Det er det værst tænkelige område et sådant udslip kan ske i, siger Jørgen Østergaard, der er ansvarlig for plasmacytosebekæmpelsen i Kopenhagen Fur. Vendsyssel er i bekæmpelsesområdet for plasmacytose. Selvom farmen har pelset ned i vinter og fået nye avlsdyr ind i februar, og fulgt alle regler var der atter fundet reagenter.
Det gør situationen endnu mere alvorlig for områdets avlere. Men sammenholdet er stærkt, og arbejdet holdt først op, da minkene igen var i bure to og to.
De mange hjælperes støvler blev efterladt. Tøjet puttet i poser for at komme direkte i vaskemaskinen derhjemme. Avlerne skulle hjem i bad før de skulle ud og fodre deres egne mink. Smitterisikoen skal minimeres.
Hvad udslippet herefter kommer til at betyde for bekæmpelsen af plastmacytose ved ingen endnu.