Grambogård fastholder gårdmejeriet
RETURMÆLK: Syv fynske leverandører vender tilbage til Arla, efter mejeriprojektet ved den fynske motorvej er opgivet.
Som tidligere beskrevet her i Effektivt Landbrug, senest i lørdags, så er planerne om et stort avanceret mejeri i Vissenbjerg begravet af folkene på Grambogård Mejeri A/S. Derfor tages der nu afsked med syv af de leverandører, som ellers fra nytår blev tilknyttet det fynske mejeriselskab som leverandører – med henblik på opførelsen af projektet ved den fynske motorvej.
De syv fynske mælkeproducenter vender efter gensidig aftale tilbage til Arla Foods med virkning omkring 1. september.
- Siden nytår har vi afsat deres mælk primært til Tyskland, forklarer direktøren for Grambogård Mejeri A/S, Alex Lysemose, der nu ser frem mod nye spændende udfordringer for mejeriet.
Fortsat gårdmejeri
- Som sådan fastholdes det oprindelige gårdmejerikoncept, hvor mælken fra køerne i stalden på Grambogård Landbrug flyder direkte ind på mejeriet. Bjarnes køer (gårdejer Bjarne Serup Pedersen, red.) er jo på vej til at blive økologiske, og derfor vil mælken kunne sælges som økologisk. Desuden har vi indgået aftale med en af leverandørerne, Arne Jørgensen i Tommerup, om at fortsætte som leverandør til os. Hans jerseybesætning bliver nemlig økologi allerede til februar næste år.
Alex Lysemose understreger dog, at økologien ikke vil være det mest fremherskende parameter i Grambogårds fremtidige strategi. For både mælkeprodukterne og kødet fra selskabets eget slagteri, Grambogård Slagteri A/S i Tommerup, vil det primært være dyrevelfærd.
- Med vor produktionsform kan vi i vor markedsføring bevæge os helt nede på dyreniveau og tæt på dyrenes naturlige behov, i øvrigt som Grambogård-navnet altid har stået for, pointerer direktøren, som samtidig erkender, at omlægningerne har været nødvendige.
Nødvendigt
- I forbindelse DK Internationals overtagelse af aktiemajoriteten i det ejerdrevne mejeri for godt halvandet år siden var der del ting og fakta, der ikke var beskrevet på samme måde, som en stor organisation forventer det. Og da omstruktureringen og den store vækstplan samtidig har trukket mange ressourcer ud af virksomheden, har en tilpasning været nødvendig, efter mejeriprojektet i Vissenbjerg blev droppet.
Alex Lysemose fik fra starten her i foråret opgaven at reducere tabene og gennemføre omstillingsprocessen under fuld ansvarlighed overfor økonomien.
- Derfor tager vi afsked med de fleste af vore leverandører, og rationaliserer mejeridriften på gårdmejeriet, samtidig med vi tilpasser vore produkter yderligere til efterspørgslen hos de kræsne forbrugere. De har hele tiden været vort primære kundeunderlag, og det vil fortsætte. Vi ved, at de går efter blødere værdier som etik og velfærd, påpeger direktøren og nævner, at Grambogård er stærkest repræsenteret i byerne, i det fynske lokalområde og ikke mindst i københavnsområdet.
Venter mersalg
- Fra den kant mærker vi tydeligt, at dyrevelfærden stikker dybere end økologien. Det er jo positivt, og derfor forventer vi fremadrettet en stigning i salget af vore produkter.
Foruden konsummælken fra de 220 røde køer på Grambogård Landbrug og fra Arne Jørgensens 250 jerseykøer, så tæller sortimentet af mejeriprodukter også smør, fløde, syrnede produkter, creme fraiche og lidt ost.
Desuden produceres en række primært syrnede produkter og ost fra konventionel jerseymælk fra besætningen på Steensgaard Herregård ved Faaborg, hvor Grambogård Mejeri i 2006 forpagtede det tilhørende gårdmejeri.