TIL OG FRA: Endnu mangles der betydelige arealer at høste på Sjælland. På Førslevgaard ved Fuglebjerg skal en overraskende god vårbygavl sikres mellem bygerne.
- Her er det ikke vejret, men mig, der bestemmer, hvornår vi høster, når forvalter Henrik Simonsen, Førslev ved Fuglebjerg, lige at sige, mens de første tunge dråber fra den truende regnbyge rammer den vestsjællandske kyst.
Få minutter senere trommer regnen ned og stopper de to John Deere mejetærskere på vårbygmarken ved Førslevgaard. Efter Henrik Simonsens beslutning naturligvis.
- Vi pakker sammen her og kører til Gunnerslevholm omme på den anden side af skoven og fortsætter. Her regner det ikke, lyder det med fasthed i stemmen.
16-19 procent vand
- Lørdag høstede vi fra klokken 13.00 til 24.00, og i mandags startede vi klokken 16.00 og kunne køre til klokken 22.00. Lige nu handler det om at få høstet hver gang muligheden er der, og derfor kører vi også så langt vi kan få lov i dag, forklarede Henrik Simonsen til Effektivt Landbrug onsdag eftermiddag under den uvejrssvangre vestsjællandske himmel.
Ud af det totale areal på 340 hektar med vårbyg er der stadig 130 hektar tilbage. Hidtil er alt vårbyggen høstet med vandprocenter mellem 16 og 19 procent.
- Af de 650 hektar hvede har vi endnu ikke høstet meget. Her resterer stadig 550 hektar. Da vi startede i hveden, var det endnu ikke modent. Det er det helt sikkert nu, men vi prioriterer altså at få vårbyggen færdig først, siger han.
Knækker ned
Henrik Simonsen kender endnu ikke proteinprocenten i den Power maltbyg, der nu lægges på lager på Førslevgaard.
- Nu drejer det sig først og fremmest om at få det taget før det knækker mere ned. Jeg har set steder, hvor gråspurvene skal ned på knæ for at få fat i aksene. Sådan er der endnu ikke her, men aksene er begyndt at knække ned og man kan se enkelte i stubben, viser han.
- Vi har enkelte steder, hvor der har været tørkeskader og derfor er der et grønligt skær af gengroning i disse pletter. Her får vi naturligvis en højere vandprocent.
Positivt overrasket
To vårbygmarker er færdighøstede på Førslevgaard. Og Henrik Simonsen klager bestemt ikke over udbyttet som han mener, vil ramme et pænt gennemsnit i år.
- Det bliver ikke rekordhøst i år. Men alligevel overrasker udbytterne i positiv retning. Den ene mark, hvor vi havde vårbyg efter roer, er udbyttet gjort op til 6,8 ton pr. hektar, mens der i den anden mark, hvor vi har haft anden års vårbyg er høstet 6,5 ton pr. hektar. Det er vi godt tilfredse med her, siger han.
Henrik Simonsen har i årevis praktiseret at placere gødningen i vårsæden. Vårbygmarkerne fik umiddelbar før såning gylle, som den lokale Gangergaarden Maskinstation nedfælder med en selvkørende Terra Gator.
Ekstra kapacitet
Sidste år måtter Henrik Simonsen indleje ekstra mejetærskerkapacitet for at klare sig gennem en besværlig høst.
- Som så mange andre steder lå kornet også tromlet ned på meget store arealer her hos os. Det tager længere tid at høste og derfor købte vi en ekstra mejetærsker, en otte år gammel John Deere CTS maskine med 25 fods skærebord.
Sammen med godsets egen 30 fods John Deere STS rotormaskine og en Claas Lexion maskine på Gunnerslevholm er kapaciteten derfor tilstrækkelig i år.
1.800 hektar
Foreløbig er høsten forløbet ganske let på Førslevgaard og Gunneslevholm godser, hvor Henrik Simonsen har ansvaret for de i alt 1.800 hektars markdrift.
- Frøhøsten gik rigtigt fint. Vi har i år haft rødsvingel og tidlig rajgræs. Det fik vi taget i godt høstvejr.
- Efter vinterrapsen kørte vi lidt i hveden, men den var som nævnt ikke ordentlig moden på dette tidspunkt, forklarer Henrik Simonsen.