Svinekødseksport giver dollaren kamp til stregen

EKSPORT: Dansk svinekødseksport til Japan trodser lav dollar, viser nye eksporttal.

Det går godt for dansk landbrugsvareeksport. I årets første fem måneder løftede virksomhederne den danske eksport yderligere 2,75 milliarder i forhold til sidste år – der vel at mærke også var et pænt år.

Et af de områder, der klarer sig godt i betragtning af markedssituationen, er eksporten af fersk og frosset svinekød. For eksempel er den vigtige eksport til Japan gået frem med 4,9 procent til knap 1,6 milliarder kroner fra januar til og med maj måned, viser ny statistik fra Landbrugsraadet.

Dermed ser den danske eksport af svinekød ud til at have trodset den lave dollar i perioden på et marked, hvor japanerne har været villige til at give hele 23,40 kroner pr. kilo svinekød. Det er kun 4 procent mindre end sidste år.

Samtidig går det forrygende med eksporten af svinekød til Østeuropa. Eksporten til Polen steg med 32,9 procent til knap 700 millioner kroner, ifølge Landbrugsraadet blandt andet på grund af danske slagteriers store forarbejdnings-aktiviteter i landet.

Chefkonsulent i Landbrugsraadet, Klaus Jørgensen, vurderer, at de pæne eksporttal skyldes, at danske slagterier »har ganske godt fat i markedet«.

- Det er rigtig positivt, at de danske slagterier kan klare sig i konkurrencen. Eksporttallene viser, at de har været gode til at få den højest mulige pris, selv om de har været presset af den lave dollar og øvrige markedsbetingelser, siger Klaus Jørgensen.

Han gætter på, at det er de japanske forbrugeres ønske om høj fødevaresikkerhed, der har været den primære grund til, at Japan-eksporten er blevet udbygget.

- Fødevaresikkerhed er netop vores største konkurrenceparameter, og det tror jeg er med til fortsat at fastholde – og i nogle perioder endda udbygge – eksporten til Japan, siger han.

Samtidig går eksporten til flere lande i Østeuropa også godt. Den danske eksport af svinekød til Rusland steg således med 23,6 procent til hele 560 millioner kroner. Det skyldes blandt andet, at eksportørerne af svinekødet »kun« har oplevet et prisfald på 3,4 procent på det kød, de har sendt hertil. Russerne ville således gladeligt give knap 15 kroner pr. kilo dansk svinekød i årets første fem måneder.

I den anden ende af skalaen finder vi svinekødseksporten til Sydkorea, der i sin tid blev udråbt som et nyt japansk eventyr. Her har opkøberne af det danske svinekød kun givet 10,51 kroner pr. kilo, og dét kan være en af baggrundene for, at værdien af eksporten er gået ned med 56 procent til Sydkorea, vurderer chefkonsulenten.

- Hvis ikke sydkoreanerne vil betale for dyrevelfærd, fødevaresikkerhed, osv., er det et svært marked at operere på, siger Klaus Jørgensen.

Læs også