Peder Mouritsen, Sædding Storgaard, købte for nylig 48 kviekalve og løbekvier i alderen fra tre en halv til godt 12 måneder fra en ophørsbesætning. Gennemsnitsprisen pr. dyr blev på godt 5.000 kroner.

- Efter at vi har anskaffet aktivitetsmålere til ungdyrene, kælver vore kvier ved en gennemsnitsalder på kun 23,7 måneder. Opdrættet opholder sig derfor kortere tid i ungdyrstalden, og det har givet så meget mere plads, at stalden sagtens kan rumme de ekstra 48 indkøbte hundyr, fortæller Peder Mouritsen.

- Vi håber på at komme til at bygge til næste år og komme i gang med at udvide besætningen til op mod 600 køer, for så skal vi jo bruge nogen ekstra kvier. Kommer vi ikke til at bygge, tror jeg sagtens, vi kan sælge de ekstra kælvekvier med en rimelig fortjeneste, tilføjer han optimistisk.

Måske pasteuriseringsmaskine
Selv om det generelt går godt med kalvene på Sædding Storgaard, og kalvedødeligheden i øjeblikket kun er på syv procent, overvejes det at anskaffe en pasteuriseringsmaskine til behandling af råmælken.

 Peder Mouritsen regner med, at det vil gøre det muligt at bruge en større del af råmælken, som efter behandlingen kan opbevares til senere brug.

- En oplagt fordel ved at pasteurisere råmælken er, at eventuelle paratuberkulose- og salmonella-bakterier bliver slået ihjel. En pasteuriseringsmaskine vil uden tvivl også kunne give os en arbejdsmæssig lettelse og give kalvesundheden et ekstra løft opad. Maskinen køler den behandlede råmælk ned og kan indstilles til automatisk at opvarme en ønsket mængde til fodertiderne. Desuden gør den sig selv ren, fortæller han.

Kimtal røg i vejret
På trods af den lange periode, der har været med høje temperaturer, har der ikke været problemer med høje celletal i mælken på den vestjyske bedrift. Til gengæld ringede alarmklokkerne højlydt, da kimtallet for nylig pludselig steg til 425.000 mod normalt imellem 5.000 og 8.000.

- Det viste sig, at der var opstået en fejl ved malkeanlægget, så der blev stående en rest af vaskevand tilbage. Så snart vi fik fejlen rettet, faldt kimtallet igen til omkring 5.000, fortæller Peder Mouritsen.