Første traktor med ny teknologi
EMISSION: Massey Ferguson 8690 er den første traktor med SCR-teknologi og den største model af de konventionelle traktorer fra Agco.
Den finske motorfabrikant Sisu Diesel, der er en del af Agco-koncernen, opgiver EGR-teknologien og satser i stedet på den alternative SCR-teknologi til reducering af motorernes udstødningsemission.
I stedet for et system, hvor udstødningsgassen recirkuleres, så vælger Sisu Diesel nu et system med katalysator og tilsætningsstoffer i udstødningsgassen.
SCR står for Selective Catalytic Reduction, og betyder, at der skal medbringes en ekstra tank på traktoren med en ureaopløsning kaldet AdBlue, som sprøjtes ind i udstødningsgassen efter turboen og før katalysatoren.
Reduceret brændstofforbrug
Udviklingschef Mauno Ylikaveri hos Sisu Diesel forklarer, at man ved at forlade EGR-teknologi og i stedet gå over til SCR, har kunnet reducere motorernes brændstofforbrug med fem procent. I betragtning af, at AdBlue kun koster fem kroner pr. liter, og at der bruges tre liter AdBlue for hver 100 liter diesel, vil det være en direkte gevinst for landmanden.
Med SCR-teknikken opfylder Sisu Diesel emissionskravene på niveau IIIA i alle motorer med mere end 75 kilowatt. Traktorer under denne grænse vil fortsat have EGR-teknologi.
I dag bruger samtlige andre traktorfabrikanter EGR-teknologi i deres motorer, men på Sisu Diesel har man valgt at kigge imod lastbilbranchen, som allerede i dag skal opfylde emissionsniveau IV.
Lastbilproducenterne har i dag alle, på nær Scania, satset 100 procent på SCR-teknologien.
Problematisk køling
For hvert trin i emissionsniveauerne I, II, IIIA, IIIB, IV og V skal mængden af kulilte og partikler i røggassen reduceres.
En måde at reducere mængden af partikler i røggassen er at sænke temperaturen i cylinderen. Med EGR-teknologi sker det ved recirkulation af udstødningsgassen i et såkaldt intercooler-system i forbindelse med turboladeren.
Motorer med SCR-teknologi har ikke behov for så store kølere. Men fremover kan behovet for store kølere blive et problem, selv på traktorer med SCR-motorer, når emissionskravene IV og V bliver indfriet, og temperaturen skal reduceres yderligere. Traktorer har nemlig ingen fartvind som på en lastbil.
Mauno Ylikaveri mener, at fremtidens traktormotorer fremover nødvendigvis skal være kortere, for netop at få skabt den nødvendige plads til de større kølere.
- Der er ingen sammenhæng mellem antallet af cylindre og effekt samt drejningsmoment, siger han.
Han forudser trecylindrede motorer på op til 100 kilowatt (136 hk), firecylindrede motorer på imellem 100 og 200 kilowatt (136 hk - 275 hk) og først sekscylindrede, når man når op over 200 kilowatt (275 hk). Det er en stor forskel i forhold til i dag.
Færre opfindelser
Kravet om at reducere kulilte og sodpartikler i røggassen betyder, at producenternes ingeniører ikke vil være i stand til at opfinde så meget andet nyt på motorerne.
Med SCR-tekniken er der ellers virkelig skabt plads til nye motorkonstruktioner, eftersom rensning af udstødningsgassen foregår i sit eget system, der er placeret efter motoren.
En ulempe ved SCR-teknikken er, at man ikke kan godkende 100 procent biodiesel. Så på dette punkt, vil det være et tilbageskridt set i forhold til miljøet.
Ligeledes bør man som en landmand ikke forvente med en yderligere reduktion i brændstofforbrug fremover. Kigger vi igen på lastbilerne, har det vist sig næsten umuligt at reducere brændstofforbruget, når motorerne gik videre til udstødningsemission niveau IV og V.
Massey Fergusons nye flagskib blev ganske flygtigt fremvist i maj i forbindelse med Massey Fergusons 50-års jubilæum. På det tidspunkt var det ikke klart, hvad den ville blive kaldt, eller hvor stor den skulle være.
Det er nu klart, at den nye traktor er den største blandt alle Massey Ferguson-modellerne, og at den får en sekscylindret Sisu-motor med 272 kilowatt (370 hestekræfter) og SCR-teknologi. Massey Ferguson bliver dermed den første traktor med SCR-teknologi, den samme teknologi, som de fleste lastbilproducenter allerede har valgt.
Det betyder, at i stedet for en værktøjskasse, som MF normalt har siddende forrest ved venstre side af dieseltanken, så er der i stedet placeret en ekstra tank med stoffet AdBlue.
For hver hundrede liter diesel, som Massey Ferguson 8690 forbruger, vil den bruge tre liter AdBlue. Det nøjagtige mængde styres elektronisk og bestemmes af motorens hastighed og belastning. AdBlue er ikke et additiv til brændstoffet og det påvirker dermed ikke motorens ydeevne.
Ny kabine
For øvrigt har Massey Ferguson 8690 en helt ny kabine hvor al styring er placeret ved højre armlæn. Blandt andet har den seks dobbeltvirkende hydraulikudtag, Trinløs transmission, og affjedring på både front- og bagaksel.
Traktoren vil for første gang blive vist for offentligheden på den franske landbrugsudstilling Innov-Agri i september. Modellen går i serieproduktion i begyndelsen af 2009.
Den opmærksomme læser vil kunne se flere ligheder med Fendt 936. Som et eksempel kan nævnes transmission, bagaksel og hydraulik.