Hvor bedagede små grå Ferguson’er i mange år gjorde tjeneste til både person- og varetransport samt all-round trækkraft for stort og småt på både fritidslandbrug og hos professionelle landmænd, tager ATV’eren nu over.

Selv turen til købmanden lørdag formiddag - endog på motorvejen - er i dag en teoretisk mulighed, fordi det fikse køretøj kan indregistreres som to personers bil på hvide plader.

Mest anvendt er de små firhjulstrækkere i terrænet. Blandt professionelle til at køre i marken for at tilse eller hente kreaturerne hjem til malkning, mens en stor gruppe fartglade drengerøve nok sætter mindst lige så meget pris på at lege med maskinen i udfordrende terræn.

Det er i år 25 år siden, japanske Suzuki lod verdens første ATV rulle af samlebåndet. I dag er mærket det mest solgte i Europa, og Suzuki producerer for tiden mere end 100.000 ATV’ere om året.

Hvad kan en ATV’er så klare af opgaver på et landbrug i dag? Til Suzuki-maskinerne findes der et stort program fra den engelske producent Logic.

Fra den danske importør C. Reinhardt A/S viser Per Dahl, at den lave egenvægt på ATV’erne både er en styrke og en udfordring.

- Maskinen er konstrueret til at kugletryk på bare 50 kilo. Derfor skal det udstyr, der bygges på den vogn, der fungerer som en grundenhed til mange redskaber, respektere det maksimale kugletryk.

- Alligevel kan det godt lade sig gøre at køre med for eksempel en 12 meter bred Hardi-sprøjte med 600 liter væskebeholder, siger Per Dahl.

Sprøjten, gødningssprederen eller en af de mange andre redskabskombinationer i Logic-programmet skal dermed placeres med et korrekt tyngdepunkt for at sikre stabil kørsel med ATV’eren.

Et særligt beslag foran på Suzukis ATV’ere tillader, at maskinen kan køre med sneplov og koste. Ligeledes kan der sættes en rotorklipper forrest, hvorved ATV’eren fungerer som en selvkørende plæneklipper til større arealer.

Når et redskab som for eksempel rotorklipper, sprøjte eller for eksempel opsamler til grønt skal have tilført effekt for at fungere, foregår det - i modsætning til almindelige landbrugstraktorer - ved hjælp af en særlig motorenhed, der kan betjenes fra ATV’eren.

En standardiseret enhed med en benzinmotor sørger for den nødvendige effekttilførsel til maskinen. Den startes blot og kører i tomgang, indtil føreren giver den eksterne motor gas, og en slyngkobling tilkobler maskinens funktioner.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug tirsdag 3. juni.