Sortsvalg altafgørende for højt udbytte

(EFFEKTIVT LANDBRUG) På grund af høje kornpriser er valg af sorter ekstra vigtigt. Topsorter kan typisk levere op til 1500 kroner mere i indtjening pr. hektar end gennemsnittet, oplyser DLG.

Potentialet i kornavl er steget i takt med kornprisernes himmelflugt, og derfor er det nu ekstra vigtigt, at man sikrer sig en højtydende sort. Det påpeger Bent Nissen, underdirektør i DLG.

- Med udgangspunkt i en kornpris på omkring 130 kroner pr. hektokilo, så vil der være en forskel i indtjeningen på op til 1.500 kroner pr. hektar, alt efter om man sår en af højstydende eller må nøjes med en af de mere gennemsnitlige sorter, siger Bent Nissen.

Han nævner den nye foderhvedesort fra DLG, nemlig Hereford, som i Landsforsøgene leverer et højt udbytte med 106 i forholdstal.

- Sammenligner man Hereford med eksempelvis den velkendte Ambition, så vil forskellen i indtjening ved en kornpris på 130 kroner pr. hektokilo være omkring 1.000 kroner pr. hektar, siger Bent Nissen.

- Der er altså virkelig noget at komme efter, og derfor mener jeg at valget af sort er langt den vigtigste beslutning, når det gælder et højt udbytte. Det er langt vigtigere end valg af eksempelvis bekæmpelsesmidler, fortsætter han.

Han tilføjer, at DLG forventer, Hereford bliver den helt store sort i de kommende år. I år er der dog kun en begrænset mængde udsæd til rådighed, og hvis man er interesseret i sorten må man ud af busken nu.

- Vi råder over en udsædsmængde af Hereford, der svarer til 7-8 procent af hvedearealet i Danmark, siger Bent Nissen.

Underdirektøren fremhæver desuden hvedesorten Frument med forholdstal 104 i udbytte. Sorten har vist sig at levere et meget højt udbytte på anden års arealer.

- Mere end 50 procent af hvedearealet i Danmark er etableret på anden års arealer, og det er derfor vigtigt, at landmændene tager dette med i overvejelserne, når de vælger sort, siger Bent Nissen.

Hos DLA er bestillinger af udsæd til vinterafgrøder godt i gang. Også her forventer man, at de populære hvedesorter snart kan være udsolgte.

- Vi oplever især stor efterspørgsel på vores nye foderhvedesort Audi. Sorten har forholdstal 103 i udbytte og en foderværdi helt oppe på 9776 foderenheder pr. hektar. Samtidig har sorten høj sundhed, siger Kim Bonde, chef i DLA-selskabet Nordic Seed.

- Også vores nye sort Oakley som sidste år toppede landsforsøgene med forholdstal 105 i udbytte har stor interesse fra landmændene, siger Kim Bonde.

Han tilføjer, at udsædsmængden af både Audi og Oakley er relativt begrænset. Derfor skal der bestilles hurtigt, hvis man vil sikre sig en af disse hvedesorter.

Læs resten af det store tema om vinterafgrøder i Effektivt Landbrug Weekend lørdag 10. maj.

Læs også