Lej en medarbejder
(Landbrug Nord) ARBEJDE: Et nyere nordjysk firma tilbyder at leje medarbejdere ud til blandt andre landbruget. Konceptet kaldes Manpower, og er en hastigt voksende industri.
Mange landmænd har også stået i den situation, at det ikke bare har været vanskeligt men umuligt at få medarbejdere.
Det nordjyske firma, dsp Gruppen, der har til huse i Hjallerup, blev grundlagt i 2006, hvor behovet for arbejdskraft allerede var voksende. Behovet er bestemt ikke blevet mindre på det halvandet år, firmaet har eksisteret.
I dag beskæftiger firmaet mellem 60 og 70 polske medarbejdere og er begyndt rekruttering i Ungarn. De har medarbejdere beskæftiget i hele landet både hos andre arbejdsgivere og i deres eget enterprisefirma, der har opgaver i hele Danmark.
Flere og flere landbrug beskæftiger i dag medarbejdere fra Østeuropa. De er ofte veluddannede og vil gerne til udlandet og arbejde, hvor de kan tjene betydeligt mere end i deres hjemlande.
Det har betydet, at en stor del af de polske mænd i den arbejdsdygtige alder er emigreret.
- Der er stort set kun kvinder, børn og ældre tilbage på landet, fortæller Artur Rasmussen, der selv er polak og ansat som tolk og koordinator i dsp Gruppen.
Efter den massive emigration oplever de polske arbejdsgivere nu besvær med at skaffe arbejdskraft. De henter derfor mandskab fra andre østeuropæiske lande som for eksempel Ukraine.
Dsp Gruppen oplever, at deres kunder er meget tilfredse med de østeuropæiske medarbejdere. De er fagligt dygtige og ikke bange for manuelt arbejde.
- De landmænd, vi lejer medarbejdere ud til, er positivt overrasket over polakkernes høje arbejdsmoral, fortæller salgschef i dsp Gruppen, Frank Schmidt.
- Desuden slipper de for at tænke på opholds- og arbejdstilladelse, pension, feriepenge, forsikring og g-dage. Alt det sørger vi for, siger han.
Koordinator og tolk Artur Rasmussen har kontakten til de polske medarbejdere og besøger ofte arbejdspladserne. Han mener, at der er stor forskel på de danske og østeuropæiske medarbejdere.
- Landmændene køber maskiner og store traktorer for at gøre arbejdspladsen bedst mulig og minimere det fysiske arbejde. Det virker som om, at de unge danske medarbejdere ikke vil udføre det hårde og beskidte arbejde, siger han.
Hovedparten af de danske arbejdsgivere ville nok helst ansætte dansk arbejdskraft, for det koster nøjagtig det samme at ansætte en polak, som desuden vil give nogle kommunikationsvanskeligheder.
Problemet er bare, at den nødvendige danske arbejdskraft ikke findes.
- Fagforeningerne kan ikke hjælpe os, for de har ingen at sende ud. Det gælder indenfor landbruget men også især indenfor metalbranchen, fortæller Frank Schmidt.
Hos dsp Gruppen oplever man, at mange landmænd er bange for, om den østeuropæiske medarbejder vil kunne trives socialt med de andre medarbejdere.
Ofte er de også bange for, hvor stor sprogbarrieren er.
- Vi oplever meget sjældent, at det sociale ikke fungerer. Ofte er det genstand for stor morskab for alle parter, når man kommunikerer både med fagter og tegninger, siger Artur Rasmussen.
Han fungerer som tolk og kontaktperson for den polske medarbejder, og skal han eller hun sættes ind i nye arbejdsopgaver, kan han besøge virksomheden og oversætte. Mange kommunikationsproblemer klares også telefonisk.
- Vi oplever at de polske medarbejdere føler sig særdeles godt modtaget, og de danske arbejdsgivere tager rigtig godt imod dem, siger Artur Rasmussen.