Fire hurtige om høsten til Henning Fogh, Direktør i Danish Agro

Hvad er dine forventninger til årets høst?

Ud fra det vi ser på markerne lige nu, forventer vi en høst på niveau med et normalt, gennemsnitligt høstår på omkring 9 til 9,5 millioner ton. Det er positivt, da vi de seneste to år har ligget væsentligt under. I år oplevede vi en usædvanlig tør vækstsæson i hele landet. Mange fik vand i sidste øjeblik, og der kom nogle tørkepletter visse steder i landet, men overordnet set står der en fornuftig avl ude på markerne. Vores forventning er samtidig, at vi får en god kvalitet i dette års høst med en god mulighed for kernefyldning, og hvis vi får lidt varme her sidst på vækstsæsonen, vil det være kærkomment. Det endelige resultat vil naturligvis også være afhængig af, hvordan høstvejret bliver.

Illustrationen viser nedbørsmængden målt i millimeter ved udvalgte nedslag akkumuleret fra 1. september 2024 til 13. juni 2025. Data kommer fra de Cordulus-vejrstationer, som Danish Agro udbyder til landmændene.

Illustrationen viser nedbørsmængden målt i millimeter ved udvalgte nedslag akkumuleret fra 1. september 2024 til 13. juni 2025. Data kommer fra de Cordulus-vejrstationer, som Danish Agro udbyder til landmændene.

Meget skiftende vejrforhold stiller øgede krav til robuste sorter

Vækstsæsonen i år var meget tør, sidste år var den meget våd, kan I se den forskel?

- Den usædvanlig tørre vækstsæson understøttes af data fra de mange vejrstationer, der står på landmændenes marker. Hvis vi sammenligner nedbørsmængden fra vækstsæsonen september 2024 til nu med et gennemsnit over de seneste ti år via data fra DMI fra samme periode, er det tydeligt, at der generelt i hele landet er faldet markant mindre nedbør i vækstsæsonen 2024-25. Samtidig kan vi se, at der fra vækstsæsonen september 2024 til nu sammenholdt med samme vækstsæson året før, de fleste steder i landet er faldet halvt så meget nedbør her i forhold til året før, som var en usædvanlig våd vækstsæson. Det viser de klimavariationer, som de danske landmænd er oppe imod, når de lægger markstrategi og skal planlægge høst. Og det understreger også landbrugets behov for robuste sorter, der det ene år skal kunne vokse i halvt så meget vand som året før. Dette stiller krav til forædlingsselskaber som Nordic Seed, der udfylder en utrolig vigtig opgave i at forædle nye sorter, der kan modstå disse mange forskellige vejrmæssige forandringer.

Risiko for prisudsving grundet usikker geopolitisk situation

Er der noget, de danske landmænd skal være særligt opmærksomme på i år?

- Vi har stadig en geopolitisk situation, hvor markederne er meget omskiftelige, og derfor kan der være større prisudsving på nogle af afgrøderne – også henover høsten. Landmændene skal desuden være opmærksomme på, at man ikke må anvende nedvisningsmidler inden høst i hverken afgrøder til konsum, eksempelvis brødkorn og maltbyg, eller i foderkorn. Det har tidligere været tilladt for foderkorn, men ingen af delene er nu længere tilladt. Det ser i år ikke ud til at blive en udfordring at skulle nedvisne inden høst, men det er stadig vigtigt at være opmærksom på disse regler.

Mulig hurtig høst og afgrøder der modner samtidig

Vil tørken i vækstsæsonen få betydning for høstafviklingen i år?

- Tidligere var forventningen, at vi ville få en tidlig høst i år, da vi havde tidlig såning i april og maj med meget tørt vejr. Men med det vejr, vi har haft i juni, ser det ud som om, at høsten nok ikke bliver helt så tidlig som forventet. Det er selvfølgelig afgørende, hvordan juli-vejret bliver. Jeg tror godt, vi kan forvente en høst til et normalt tidspunkt i år. Dog kan vi grundet den usædvanligt tørre vækstsæson formode, at de store afgrødegrupper raps, byg og hvede kan ende med at modne og blive høstet nogenlunde på samme tid. Det vil give et ekstra tryk på logistikken og kornmodtagelsen rundt i landet. Vi er naturligvis klar til at supportere landbruget under høst, også selvom den bliver mere intens på afgrødegrupperne. Landmændene vil gennem hele høsten gebyrfrit kunne indlevere deres afgrøder til os via vores store, landsdækkende afdelingsnet.

DMI-gennemsnit nedbør sept. til juni 2013-2024.

DMI-gennemsnit nedbør sept. til juni 2013-2024.