Et sted i Danmark sidder der et landmandsægtepar og har indimellem bare lyst til at opgive det hele og sælge bedriften. Trods årtiers slid og velfortjent succes.

Årsagen er en nabos chikane. Den har stået på i årevis og ytrer sig ikke alene som en endeløs strøm af klager til myndighederne over en lang række forhold på bedriften. Naboen har også kontaktet aftagerne af deres produktioner med de særeste beskyldninger. På grund af detaljeringsgraden i klagerne, samt en række uforklarlige produktionsuheld, har ægteparret også grund til at tro, at naboen færdes på deres ejendom uden tilladelse.

- Vi dobbelttjekker alting. Lige meget hvad vi gør, hvad enten det foregår indenfor eller udenfor, så tænker vi: Er det her noget, han kan melde os for? Vi lever et liv, hvor vi hele tiden skal være på forkant, og det er tidsrøvende ud over alle grænser, siger konen på bedriften.

Ægteparret føler, trods en vis forståelse fra myndighedernes side over de oftest helt grundløse klager, alligevel, at »systemet« mere er på naboens end deres side.

- Der er desværre nogle områder, hvor der hersker en form for retsløshed, når den sunde fornuft kommer til kort, siger advokat Uffe Baller, Interlex Advokater, i en generel kommentar om nabochikane.

Han understreger dog, at myndighederne er forpligtet til at foretage en vis filtrering af klagerne - og afvise de grundløse.

- Hvordan kan vi vinde over den her situation, så den ikke tager magten fra os? Det er det vigtigste spørgsmål at stille sig selv og hinanden i situationen. Man er nødt til at træffe en aktiv beslutning om, at den her person eller sag ikke må tage magten fra en. Det handler om at undgå at blive offer, lyder rådet fra socialkonsulent Solvejg Høj, LRØ.