Flertallet får penge i 2006

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Næsten 85 procent af de 61.500 ansøgere til støtte under enkeltbetalingsordningen får penge i første udbetalingsrunde 4. december. Nogle må dog vente til 2007, og det skaber igen usikkerhed om skatten.

Omkring 52.000 af de 61.500 ansøgere til støtte under enkeltbetalingsordningen kan glæde sig over, at der bliver råd til julegaver i år. Direktoratet for Fødevareerhverv har færdigbehandlet ansøgningerne, og dermed kan pengene udbetales første mulige dag. Det bliver altså fjerde december i år, da den første december falder på en fredag, og banken (Jyske) bruger en hverdag til ekspeditionen.

- Det er flere end sidste år, hvor 50.000 af 70.000 ansøgere fik pengene på første udbetalingsdag. Sidste år var der så 9.000, der måtte vente med at få penge til efter nytår, fortæller kontorchef i Direktoratet for Fødevareerhvervs landbrugsstøttekontor Niels Sønderbye.

Han siger samtidig, at der kommer to udbetalingsrunder mere i december, og at der dermed vil være flere, der når at få penge i 2006.

- Men der er ingen tvivl om, at der vil være nogen, der må vente til 2007, siger Niels Sønderbye.

Der er flere årsager til, at nogle må vente til 2007, men den vigtigste er, at der har været mange overdragelsessager, som har været komplicerede at få afklaret.

- Det er nogle meget komplicerede regler, som mange ansøgere har haft vanskeligt ved at finde ud af, og det kan man ikke fortænke dem i. Vi er ved at arbejde på at få dem forenklet, og så kommer der nok knap så mange af den slags sager i 2007, så vi regner med, det går nemmere næste år, siger Niels Sønderbye.

Hvis man først får støtten udbetalt i 2007, er det endnu uafklaret, hvilket år pengene hører under rent skattemæssigt.

- Man kan jo risikere at få udbetalt to gange støttepenge indenfor ét år. Og selv om vi har sager liggende fra sidste år, mangler vi stadig at få en afklaring fra Skat, om hvorvidt støtte udbetalt i 2007 kan regnes med i regnskabet for 2006, eller om den hører til udbetalingsåret, siger chefkonsulent i Landscentrets økonomi og jura afdeling Niels Peter Skrubbeltrang.

Læs også