Swedish Meats solgt til finsk selskab

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Fremtiden for Swedish Meats er afgjort, men det bliver ikke med Danish Crown som hovedaktionær. Torsdag blev det svenske andelsselskab opkøbt af finske HK Ruokatalo.

HK Scan bliver navnet på en ny nordisk slagterigigant, der får 10.200 medarbejdere og en årlig omsætning på 16 milliarder danske kroner.

HK Scan blev en realitet torsdag, da det blev offentliggjort, at finske HK Ruokatalo Group Oyj betaler 850 millioner kroner (113 millioner euro) for Swedish Meats.

- Jeg er meget glad for, at vi er nået enighed og specielt glad for at finske og svenske bønder kan samarbejde for at opnå en stærkere position på et verdensmarked med stadig hårdere konkurrence, udtalte bestyrelsesformand i HK Ruokatalo Marcus Borgström ved offentliggørelsen af handlen.

Ifølge det svenske landbrugsblad ATL er det ikke en enig bestyrelse i Swedish Meats, der står bag fusionsbeslutningen. Et mindretal har peget på, at det ville være bedre at fortsætte alene eller finde en anden samarbejdspartner. Men på spørgsmålet om hvad det kommer til at betyde for de svenske bønder, sagde bestyrelsesformand Søren Kvantenå:

- Det her er rigtig godt.

Aktieselskabet HK Ruokatalo ejes hovedsageligt af LSO Osuuskunta som 6000 finske landmænd står bag. De kommer til at eje 33,3 procent af aktierne i det nye HK Scan. Swedish Meats bliver næststørste aktionær med 12,3 procent, mens Danish Crown vil besidde 8,9 procent af aktiekapitalen.

Og netop Danish Crown var længe inde i billedet til at overtage Swedish Meats. Den handel gik dog i vasken, da parterne lå for langt fra hinanden økonomisk. Bestyrelsesformand i Danish Crown Niels Mikkelsen vil ikke kommentere den oplyste handelssum på 850 millioner kroner.

Læs også