Civil ulydighed

(EFFEKTIVT LANDBRUG) IKKE OVERRASKENDE: Formanden for Dansk Kvæg er ikke overrasket over, at der er kommet flere politianmeldelser af kvægbrugs overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne. Mange overtrædelser er gjort med vilje, siger han.

Fordoblingen i antallet af politianmeldelser om overtrædelser af dyrevelfærdsregler i kvægbrug, som blev omtalt i gårsdagens avis, kommer ikke synderligt bag på formanden for Dansk Kvæg, Peder Philipp.

- Overtrædelserne er sket på tre hovedområder: Opstaldning af spædekalve, adgang til drikkevand samt dyrevelfærd i forbindelse med transport. I forbindelse med opstaldningen af spædekalve burde det være en kendt sag, at Dansk Kvæg arbejder på en bredere definition af reglerne, som levner plads til hensyn til både sundhed og sikkerhed, siger Peder Philipp, og fortsætter:

- Vi havde forventet en dyreetisk evaluering af reglerne i starten af 2006, som ikke er kommet endnu, og derfor er det faktisk en form for civil ulydighed, at vi bryder reglerne om opstaldning af spædekalve, siger Peder Phillip.

Det er heller ikke kommet bag på formanden, at der er sket overtrædelser omkring adgangen til vand, men på dette område skal der ske noget, understreger formanden.

- Vi er opmærksomme på problemet, og vi arbejder på at få en tættere kontakt med landmændene, så der ikke sker gentagelser. Men vi arbejder også på at få en bedre kommunikation med myndighederne, så vi får navnene på de landmænd, der overtræder reglerne. På den måde kan vi rådgive om rutinerne i hverdagen direkte til landmanden, så der ikke sker gentagelser. På den måde kontrollen sker nu, virker det mere som et udstillingsvindue end som et forsøg på at få forbedret situationen, siger Peder Philipp.

Læs også