- Vi regner med at gå i gang i rapsen omkring klokken 11!

Sådan lød de beroligende ord fra Poul Nyvang, driftsleder på Kirstineberg Driftsfællesskab ved Nykøbing Falster, da Høst-tourens daglige retning skulle bestemmes. Men hele vejen fra Fyn til Falster hang sorte bygeskyer over Deres udsendtes hoved, og omkring Herfølge gav de endda dråber fra sig.

Men heldigvis havde bygerne skånet Falster, og på Pandebjerg Gods, som er en del Kirstineberg Driftsfællesskab, var de i fuld gang med at høste rapsen på arealerne ned mod Guldborgsund.

- Det er noget af den slags jord, som vi heromkring kalder »sandet«, men det ville de nok ikke gøre i Jylland. Men jeg er faktisk positivt overrasket over udbyttet. Jeg vil tro, det ligger mellem 3.500 og 3.600 kilo råvare pr. hektar, fortæller Poul Nyvang.

Godset er også gået i gang med at høste hvede - dog med en vandprocent på sytten fra morgenstunden.

- Der er faldet temmelig meget dug i nat, det er derfor, den er så høj. Men den skal nok krybe nedad i løbet af dagen, siger Poul Nyvang.

Hans ord bekræftes af de omkringliggende marker, hvor mejetærskerne kører i både raps, vårbyg og hvede. En af dem, der er i gang, fortæller, at udbytterne er 10-15 procent mindre end sidste år, men han mener ikke, det gør nogen økonomisk forskel.

- Så bliver prisen bare lidt højere, siger manden, der ikke vil i avisen ved navns nævnelse.

Kirstineberg Driftfællesskabs to Claas mejetærskere skal i denne sæson tygge sig igennem 40 hektar raps, 30 hektar spinatfrø, 260 hektar hvede og dertil kommer byggen og frøet, men Poul Nyvang overvejer, om ikke en enkelt kan gøre det for fremtiden.

- Da vi var igennem frøet, skulle vi stadig høste 700 hektar, men det kan vi også nå med de to, vi har. Og til næste år fordobler vi rapsarealet og udvider hvedearealet, og så kan det være, sæsonen bliver lidt mere spredt. Men i år, hvor vi har så meget græsfrø, bliver vi nødt til at have to maskiner, siger en vægelsindet Poul Nyvang.

Han håber dog på, at rapsen skal være »det sorte guld« for fremtiden.

- De er ved at etablere en rapsoliefabrik hernede, og vi håber og tror på, at efterspørgslen på rapsfrø vil stige, siger Poul Nyvang.

Poul Nyvang regner med at få det meste af høsten overstået indenfor de næste to uger, og derefter skal de fire ansatte i Kirstineberg Driftsfællesskab i gang med efterårsarbejdet.

- Jeg regner med at få rapsen i jorden om cirka to uger, men faktisk er den raps, vi høster i dag, sået hen omkring 6.-7. september sidste år, og det er jo gået meget godt, siger Poul Nyvang, mens han spejder misundeligt ud over Guldborgsund, hvor sejlbådene dovent driver omkring.

Der er nu ikke den store udsigt til, at han kan komme ud og ligge på sådan en foreløbig, for alle afgrøderne i området er høstklare.

- Vårbyggen er kun lige moden, men den er klar, og den her raps tager vi i dag, fordi de melder om stærk vind. Og vi vil ikke risikere, at den blæser væk, siger Poul Nyvang, inden mejetærskerens rotorblink atter fortæller ham, at tanken er fuld.