Et spændende job

SAMARBEJDE: Vi arbejder som et team og det gør hverdagen spændende, siger Kurt Jensen, der har været pedel på Korinth Landbrugsskole i 13 år.

- En pedels fornemste opgave er at behandle alle ens - både elever, administration, køkken, lærere, håndværkere, forældre og alle andre. Og så i øvrigt sørge for, at der altid er rent og pænt og ordentligt over det hele.

Det siger Kurt Jensen (57), der har været pedel på Korinth Landbrugsskole siden 1993.

- Landbrugsskolen er den arbejdsplads, jeg har været længst på. Og hvis de ellers vil blive ved at have mig, har jeg ingen planer om at holde, før jeg skal på pension, siger Kurt Jensen. Han understreger, at alle på skolen samarbejder som et team, og det er med til at gøre hverdagen spændende.

Slagtersvend - halbestyrer - pedel

Kurt Jensen har boet i Korinth siden 1956 og har således kendt landbrugsskolen i mange år.

- Jeg blev udlært slagter i Korinth, fortæller han. Mens jeg var hos slagteren, kørte jeg også kødtur og stod i butik. Det gav kontakt til mange mennesker.

- Som slagtersvend arbejdede jeg blandt andet syv år i Århus. Tilbage på Fyn var jeg i to år halbestyrer i Korinth Hallen, inden jeg blev pedel på Bernstorffsminde Efterskole, hvor jeg var i 10 år. Begge job gav mig en stor erfaring i at arbejde med unge mennesker.

- 1. august har jeg været på landbrugsskolen i 13 år, siger Kurt Jensen. Egentlig startede jeg 1. marts, men få dage efter blev jeg »udlånt« til fritidscenteret i en periode. Jeg kom tilbage til landbrugsskolen 1. august 1993.

Afvekslende job

- Mens jeg var i Århus, kørte jeg i fem år lidt travløb i min fritid. Det var nok medvirkende til ideen om, at vi skulle have heste her på skolen. Vi startede med et par bokse, og senere blev der bygget både ridehal og stald, hvor der i dag er plads til 42 heste.

- Faaborg Rideklub lejer stalden og ridehallen, og de af landbrugsskolens elever, der har hest med, lejer sig ind hos rideklubben.

Kurt Jensen betegner sit job som særdeles afvekslende. Der er ikke en dag som en anden. Der opstår hele tiden nye ting, og der er mange spændende opgaver. - Bortset fra at fodre grise og malke køer er der ikke noget her på skolen, som jeg ikke har prøvet, erklærer han.

Biogas er kæphesten

Som pedel står Kurt Jensen for vedligeholdelse af skolens bygninger og udenomsarealer. Desuden har han ansvar for alt det tekniske, vand el og varme, vedligeholdelse af inventar m.v. Og han passer skolens biogasanlæg.

- For nogle år siden var jeg til et foredrag på Bygholm om biogas, og jeg foreslog forstander Christian Ermose, at vi skulle have biogas, fortæller Kurt Jensen. Anlægget blev startet op i april 2002, og hvert år kommer der mange - også langvejs fra - for at se anlægget.

- Biogas er virkelig min kæphest, og det har været en stor oplevelse at få lov at være med til at projektere anlægget - og få lov til at passe det

Mange opgaver

Andre opgaver består i at vise dagpleje-, børnehave- og skolebørn rundt i stald og skole.

- De ser traktorerne, de smager mælk fra køerne og klappe kalvene. Især pigerne er helt »tabt«, når de får en nyfødt gris i hænderne. Det er en skam, at vi ikke længere har grise, bemærker Kurt Jensen. I øvrigt siger mange landmænd, at pigerne er bedre til at passe grise end drengene. De går ikke og tænker på den traktor, der står og brummer uden for.

- En anden opgave er at undervise eleverne i brandsikkerhed og lære dem, hvordan slukningsudstyret tjekkes og bruges, så de er fortrolige med det, når de kommer ud i praktik.

- I det daglige prøver jeg at servicere både lærere, elever, køkken, kontor m.v. Jeg sørger for, at vi får de rigtige håndværkere til de rigtige tider, og at opgaverne bliver løst.

Spændende hverdag

- Efter fusionen er vi alle ansat af Dalum Landbrugsskole. For mig har det ikke betydet den store forskel, siger Kurt Jensen, der betegner sin ansættelse som frihed under ansvar. - Jeg passer selv min arbejdstid. Tingene skal fungere - også hvis kvierne løber ud af folden om natten. Så gælder det om at få dem ind igen.

- Jeg kan lide at arbejde med de unge mennesker. Cirka 70 procent af eleverne kommer fra byen. Mange har aldrig før været hjemmefra, og det er vigtigt, at de føler sig trygge. Jeg skal ikke give eleverne karakter, derfor sker det tit, at nogen kommer og spørger om ting, som de måske ikke lige ville spørge en lærer om.

- Jeg kan godt lide, at der er nogle retningslinier. Og jeg har følelsen af, at det kan eleverne også. I øvrigt er der sket en stor, positiv udvikling i de 13 år, der er gået. Det vigtigste er, at vi arbejder som et team. Det er med til at gøre hverdagen spændende, understreger Kurt Jensen.

TEKST OG FOTO: ANDERS KURT SIMONSEN