Rådgivningsfirma i fremgang
(LANDBRUG SYD) Producenterne af slagtekalve har taget det private rådgivningsfirma - Slagtekalve Rådgivning ApS til sig. Her tilbydes der individuel og personlig rådgivning.
Det er tre år siden, at Mogens og Åse Larsen startede op med privat rådgivning indenfor slagtekalve. 1. januar i år blev selskabet Slagtekalve Rådgivning ApS dannet, der har adresse på gården ved Jelling. Og siden har der været fuld fart på, så der i dag foruden Mogens selv og hustruen Åse, er ansat yderligere to rådgivere i form af slagtekalverådgiver Anita Meldgaard, der blev ansat 1. januar i år og planteavlsrådgiver Thomas Jacobsen, der kom til den 1. april. Begge har en fortid som rådgivere hos landbocentret i Grindsted.
Sidstnævnte er tillige en udvidelse af rådgivningsområdet, idet planteavlsrådgivning er et nyt tilbud fra virksomheden, hvor Mogens Larsen selv er slagtekalverådgiver, mens Åse Larsen er økonomirådgiver.
Og slagtekalveproducenterne har taget det nye rådgivningstilbud til sig, der ifølge Mogens Larsen, klart adskiller sig fra mere traditionel rådgivning:
- Vi har den praktiske del med i vores rådgivning. Mindst en af os er hver dag ude hos en landmand, og vores filosofi er netop, at vi vil ud i marken, forklarer Mogens Larsen, der mener, at det i kombination med gebyrfri rådgivning er det, der tiltaler landmændene.
Den praktiske del baserer sig ikke mindst på Mogens Larsens egen bedrift, hvor der årligt produceres 850 slagtekalve.
Netop den praktiske del af rådgivningen ude hos den enkelte landmand kombineret med en generel rådgivning har vist sig at være en model, som er gået rent ind hos slangekalveproducenter over hele landet.
Omkring 120 slagtekalveproducenter er allerede kundekartoteket, og Mogens Larsen anslår, at der på landsplan er yderligere 80 slagtekalveproducenter med en produktion på mere end 100 kalve, der er potentielle kunder for Slagtekalve Rådgivning ApS.
Der er dog en væsentlig barriere for producenterne - nemlig den voldsomt høje pris på kalve, der ligger på mellem 1.500 og 1.600 kr. pr kalv.
- Det er cirka 1.000 kr. for dyrt, og betyder at det er alt for dyrt, når producenterne skal ud at købe spædekalve, vurderer Mogens Larsen, der samtidig nævner, at der er kræfter i gang for at undersøge mulige kalveleverancer fra Sverige, der som det eneste land i EU har en status, der er på højde med den danske - ja, faktisk er den endnu højere i Sverige.
Og interessen for slagtekalveproduktion i Danmark er fortsat høj - så kunder vil der fortsat være mange af.
- Alle vil have kalve for tiden, selv om det ikke giver flere penge. Derfor er det vigtigt, at kunden får en værditilvækst via sin rådgivning, forklarer Mogens Larsen.
Og hos Slagtekalve Rådgivning ApS arbejdes der også løbende med udvikling af rådgivningen. Blandt andet via otte erfa-grupper, hvor de syv består af landmænd, mens en består af en gruppe dyrlæger.
- Det giver inspiration til landmændene, men også til os, siger Mogens Larsen, der tilføjer at der holdes seks møder i forbindelse med erfa-grupperne årligt, hvor der belyses forskellige emner.
TEKST OG FOTO: JOHN ANKERSEN