- Standarden af de landbrugsvogne, der kører på de danske landeveje, er for ringe!

Lars Fausing, Højrebylund Gods ved Søllested på Lolland, lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive de vogne, hans kolleger ind i mellem anvender til landevejstransport af landbrugsprodukter.

- Det er specielt galt, når det gælder vognenes aksler og bremser. Det har jeg såmænd også fortalt nogle maskinhandlere, når de forsøger at sælge vogne med såkaldte landbrugsaksler. Det er så få penge ekstra, der skal til, for at få rigtige aksler med bremser og fjedre, der er beregnet til tung landevejstransport, påpeger han.

Også når det gælder dæk, har Lars Fausing stærke synspunkter.

- På den halmvogn, jeg om kort tid skal have leveret fra Gloslunde Maskinfabrik, får jeg monteret Michelin CargoXbib dæk, der egner sig til både vej- og markkørsel. Især lægger jeg vægt på denne dæktypes egenskaber i marken, fordi den er mere skånsom overfor frøudlægget efter høst, end en halmvogn med gamle og hårdtpumpede lastvognsdæk.

- Det er måske en smule dyrere i indkøb, men så kan dækkene formentlig også holde i hele vognens levetid, påpeger den lollandske halmspecialist, der årligt leverer 1.500 ton halm til E2’s halmværk i Sakskøbing og samlet transporterer omkring 2.000 ton halm om året.

Lars Fausing har for længe siden besluttet, at hans Valtra-traktorer skal være forsynet med trykluftanlæg til trykluftbremser.

- Der er det eneste rigtige. Det er jo ikke uden grund, at lastvognene overalt, og altså også traktorerne i for eksempel Tyskland, altid kører med trykluftbremser.

På Højrebylund Gods er det ansatte medarbejdere, der forestår transportarbejdet på landevejene.

- Jeg kan simpelthen ikke leve med, at grejet ikke er i orden, når man sender en medarbejder ud på landevejen med tunge transporter. Derfor kan det da godt være, jeg bruger lidt flere penge på vogne og sparer lidt på traktorerne. Men det er ikke til at forsvare, hvis der sker noget, og det skyldes, at bremser eller andet ikke er i orden, fastslår Lars Fausing.

- Et vogntog skal til enhver tid kunne trille ind i synshallen og gå igennem et syn, fastslår den lollandske landmand.