Kun hobbylandbrug skal fritages for miljøgodkendelse
(EFFEKTIVT LANDBRUG) Alle landbrug over 30 hektar eller 42 dyreenheder skal miljøgodkendes og have godkendelsen fornyet hvert ottende år, foreslår S og SF.
Udviklingen, hvor den animalske produktion samles på færre og større gårde, går nu så hurtigt, mener Socialdemokraterne og SF, at der er brug for at ændre reglerne, så alle landbrug, der ikke kun er hobbylandbrug, bliver miljøgodkendt.
De to partier mener, at miljøminister Connie Hedegaard (K) sigter for lavt, når hun forbereder nye regler, så kun nye landbrug og landbrug, der efter nytår søger om at udvide produktionen, skal miljøgodkendes, hvis de har 75 dyreenheder eller flere.
De to partier vil have grænsen til at gå allerede ved 30 hektar eller 42 dyreenheder, så kun de allermindste, hobbyprægede dyrehold går fri.
De to oppositionspartier vil også forhindre, at landmændene undgår de nye krav ved at skynde sig at søge om tilladelsen inden 1. januar. Derfor foreslår de, at alle landbrug over en vis størrelse skal miljøgodkendes i løbet af fem år, og at godkendelsen skal fornys hvert ottende år.
- Hvis vi først trækker grænsen fra 1. januar 2007, vil der være en hel masse, der i de næste 20 år ikke skal kigge på miljøgodkendelser, for så har de fået godkendelsen efter de gamle regler. Vi er nødt til at kigge mere helhedsorienteret på landbruget, og vi skal have regler, der også er til at håndtere for landmændene, siger Socialdemokratiets miljøordfører, Mette Gjerskov.
skal belønnes
De to partier vil samtidig bruge mulighed for modulation - at de enkelte EU-lande kan overføre op til 20 procent af landbrugsstøtten til landdistriktsformål - til at kanalisere en femtedel af de syv milliarder kroner store årlige i landbrugsstøtte over i landdistriktspuljen, så pengene udbetales til landmænd, der genopretter naturen.
I den aftale om landbrugsloven, som Dansk Folkeparti og regeringen indgik i januar, er der lagt op til langt mere lempelige miljøkrav til landbruget. Men Mette Gjerskov tror, at den kommende debat om forslaget fra S og SF vil flytte synspunkterne.
- Når vi får dette drøftet i folketingssalen, vil de kunne se det fornuftige i det, siger hun.
Der har den socialdemokratiske miljøordfører imidlertid gjort regning uden vært, pointerer Christian H. Hansen, der er Dansk Folkepartis fødevare- og dyrevelfærdsordfører og formand for Folketingets Fødevareudvalg, over for Effektivt Landbrug
Nok vil Dansk Folkeparti selv gerne holde alle muligheder åbne i de kommende forhandlinger, herunder også at bruge modulationen, hvis landdistriktsmidlerne ikke alene rækker til at skabe vækst på landet.
Christian H. Hansen ser også et behov for at få justeret på MVJ-satserne og andre miljøtilskud - men vel at mærke i nedadgående retning
Men at pille ved forliget om landbrugsloven og den kommende miljøgodkendelsesordning bliver der ikke tale om, understreger han.
- Jeg er lidt rystet over de forslag, oppositionen kommer med i øjeblikket. Den skyder løs på alt og alle og driver faktisk direkte hetz mod landbruget. Landbruget er et erhverv, der skal have lov til at være her på lige fod med alle andre erhverv, siger han.
- Landbruget skal selvfølgelig ikke skade naturen og miljøet. Der viser de tal og normer, som ligger til grund for grænsen ved 75 dyreenheder, at det gør den heller ikke. Men man skal selvfølgelig ikke låse sig fast. Viser tallene pludselig noget andet, så vil vi da kigge på det, lover fødevareformanden.