Det kan være en god idé med jævne mellemrum at gennemgå hygiejne med dyrlægen, samt hvordan man stikker korrekt. For du går måske rundt i den tro, at du er ”verdensmester” på området uden egentlig at være det. I værste fald kan det betyde, at medicinen eller vaccinen ikke virker, fordi den ikke havner det rigtige sted i dyret.

For at undgå at overføre smitte fra et dyr til et andet samt at sikre en god effekt af medicinen er det vigtigt, at kanylen ikke sidder tilbage i flasken efter brug og rengøres. Desuden bør kanylen skiftes hyppigt. På www.infosvin.dk anbefales det, at der skiftes kanyle for hver tiende gris samt efter hvert kuld i farestalden.

På medicinflasken eller vaccineflasken kan man læse, hvordan grisen skal sprøjtes. Typisk står der enten i.m. eller s.c., hvilket betyder i musklen eller subkutant – hvilket vil sige under huden. For at placere væsken i grisens muskel, skal injektionen gives vinkelret på huden, og for at placere væsken under huden, skal injektionen gives i en cirka 45 graders vinkel. Det er dog ikke det eneste, man skal huske på. For at medicinen havner det rigtige sted i dyret, er det også vigtigt at anvende en kanyle med den rigtige længde og tykkelse. Små dyr – små kanyler. Store dyr – større kanyler. Til pattegrise og smågrise skal der altså anvendes tyndere og kortere kanyler end til slagtesvin og søer.

For grisen er det ikke heldigt, hvis kanylen helt eller delvis sidder tilbage efter injektion, og for forbrugeren er det heller ikke en god oplevelse at finde en kanyle i flæskestegen. Derfor er det vigtigt, at man bruger de rigtige kanyler på den rigtige måde. Det kan være en fordel at anvende kanyler med mærket ”detectable”, for så sikrer man sig, at slagteriet kan spore kanylen i kødet, hvis uheldet skulle være ude, og kanylen knækker. Desuden er det vigtigt at undgå at anvende sløve og bøjede kanyler samt at skifte kanyle ofte.

Hvis kanylen knækker, er det vigtigt at den fjernes, hvis det er muligt. Det vil sige, hvis man kan se enden af den knækkede kanyle, og man derfor har mulighed for at fjerne den. Hvis den knækkede kanyle sidder, så den ikke kan fjernes, skal dyret straks mærkes op. Herefter ringer man til slagteriets afregningsafdeling, som kan fortælle, hvordan dyret skal øremærkes. Desuden skal afregningskontoret kontaktes inden levering, så slagteriet ved, at der leveres en gris med en knækket kanyle. Det gælder uanset, om der leveres svin til Danish Crown eller TiCan.

Læs mere om kanyler og injektionsteknik på www.infosvin.dk.