Laver tipvogne i Afrika
(Effektivt Landbrug) EVENTYR: Præstbro Maskiner er gået ind i et udviklingsprojekt, hvor de skal være med til at starte en tipvognsfabrik i Mozambique.
Allerede for et par år siden kontaktede Dansk Industri Præstbro Maskiner for at få dem med i et Danida-projekt i Bangladesh, men da brødrene Larsen, der ejer Præstbro Maskiner, så fabrikken trak de hurtigt følehornene til sig. Det gjorde de til gengæld ikke, da Dansk Industri ved sidste års Agromek henvendte sig til dem om et projekt i Mozambique.
- De drejede sig om den eneste maskinfabrik, der producerer tipvogne dernede, og der har vi en masse erfaring, fortæller Flemming Larsen.
Hans storebror, Ole Larsen, har ofte været i Polen for at kvalitetssikre tipvognene derfra. Nu er han taget til Mozambique i et halvt år for at starte det 3-årige projekt op.
- Så skal vi have nogen derned, så de kan lære at svejse og male, og nogen af afrikanerne skal måske herop. Vi sender snart en smed derned, siger Flemming Larsen, der er for første gang i 15 år styrer den hjemlige butik uden storebror.
Flemming Larsen har dog også selv set fabrikken, hvor det er planen, at Præstbro Maskiner skal være en del af et joint venture, hvor henholdsvis de og den afrikanske ejer har 50 procent hver.
- Bare det at prøve at komme ned på sådan en fabrik, hvor der er 150 mænd, som vi skal vænne til at stå op og arbejde i stedet for at sidde på gulvet og gøre det. Det er en udfordring. Allerede nu kan vi se, at man hurtigt kan enten halvere arbejdsstyrken eller fordoble produktionen, siger Flemming Larsen.
Selv om Flemming Larsen synes, at det i det hele taget er spændende at være med i sådan et projekt, så er der også forretningsmæssige perspektiver i det.
- Vi har tidligere solgt 30 tipvogne til Sydafrika gennem en dansker, der er startet op som maskinhandler dernede, siger Flemming Larsen.
Og når det kunne betale sig at fragte tipvogne fra Polen til Danmark, losse dem i en container og sejle dem til Sydafrika, så måtte der være muligheder, når fabrikken i Mozambique kun ligger 300-400 kilometer fra Johannesburg i Sydafrika.
- Så nu håber vi på at få en produktion i gang i Mozambique, som på sigt kan være konkurrencedygtig. Vi har dog ikke planer om at importere, men kun arbejde med videresalg til de omkringliggende lande, forklarer Flemming Larsen.