Andelstanken er forældet

(Effektivt Landbrug) Når andelsselskaber som Arla Foods og Danish Crown har vokset sig store og er blevet til kæmpekoncerner med milliardomsætninger, er det en forfejlet strategi fortsat at bruge andelstanken som redskab i markedsføringen, mener forsker.

- Selskaber som Arla Foods og Danish Crown har mulighed for at blive det nye Ikea. De skal forklare forbrugerne, at landbrug i dag er industrivirksomheder. De skal udvikle fortællingen om andelsselskaberne som store, internationale, moderne og ansvarlige virksomheder, der bringer produkter af høj kvalitet og høj fødevaresikkerhed til resten af verden.

Det siger forsker og adjunkt Mads Mordhorst fra Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Copenhagen Business School til magasinet FoodCulture. Mordhorst har blandt andet udgivet »Fra bondefrigørelse til fødevareindustri«.

Forskeren Mordhorst mener også, at de store andelsselskaber skal understrege, at det i Danmark er lykkedes at lave en ansvarlig landbrugsindustri, og at selskaberne trods deres størrelse har et både demokratisk og globalt ansvar.

- Men selve andelstanken bør være sekundær, fastslår han.

En inkarneret andelsmand giver forskeren ret i, at andelstanken ikke spiller en væsentlig rolle i markedsføringen af landbrugsprodukter:

- Forbrugerne er da ligeglade med, om osten stammer fra et andelsselskab eller ej. De vil bare have, at den smager godt - og at den er produceret af et selskab, der opfører sig ordentligt. Derfor skal vi bruge kræfterne på at fortælle om vores gode produkter og vores hensyntagen til miljøet, sundheden og dyrene. Ikke om vores organisationsform, siger Niels Dengsø Jensen, næstformand i Dansk Landbrugs Grovvareselskab.

Til gengæld er formanden for Danske Andelsselskaber ikke klar til at nedtone andelstanken i kommunikationen med forbrugerne. Tvært imod.

- Andelsbevægelsen handler om nogle demokratiske værdier og principper. Dem skal vi blive bedre til at formidle videre - for jeg tror, de vil blive mere fremherskende fremover, siger Bent Juul Sørensen.

Læs også